Ah de chiapudding. Door mij eens verguisd maar nu toch wel omarmt.. 🙂 Daarom leek het me tijd om mijn vijf favoriete chiapudding recepten eens voor je op een rijtje te zetten.

Wat is chiapudding?

Voor ik je ga verblijden met de vijf chiapudding recepten even een kleine uitleg over wat chiapudding nu eigenlijk is. Het is niet heel ingewikkeld, want technisch gezien is het niet een echte pudding. Maar door de eigenschap van de chiazaadjes krijgt het wel de structuur van een pudding. Vandaar dat de algemeen gebruikte term ‘chiapudding’ is.

5 x chiapudding recepten

Waardoor wordt de chiapudding stevig?

De eigenschap van chiazaadjes is dat het vocht opneemt en door het vocht gaat geleren. De zaadjes produceren als het ware een soort slijm. Dat klinkt echt heel vies maar dat is het niet. Het wordt veroorzaakt door de aanwezige oplosbare vezels in de chiazaadjes. Een zaadje kan wel meer dan 10 x zijn gewicht opnemen in vocht. Daardoor is het vullend en helpt om langer vol te zijn.

Gebruik je chiazaadjes zonder ze eerst te weken, bijvoorbeeld over je smoothiebowl? Dan is het handig om daarna veel water te drinken. Chia neemt namelijk veel vocht op en het zou zonde zijn als dat vocht uit je lichaam moet komen. Deze chiapudding recepten hebben allemaal vocht al in zich zitten dus de hoeveelheid vocht die de zaadjes nog uit je lichaam moet halen is hier beperkt.

Doordat chia zoveel vocht opneemt kun je het ook prima gebruiken om iets te laten indikken. Een handig alternatief voor bijvoorbeeld maizena. In dat geval is het verstandig om de zaadjes te malen tot een fijn poeder en zo te gebruiken als verdikker.

Delen is fijn!