Frambozen met mascarpone room
Dit supersnelle dessert van frambozen met mascarpone room is altijd lekker en klaar binnen vijf minuten!
Het kerstdessert dat de avond gaat redden
Stel… je komt er op eerste kerstdag achter dat je nog vergeten bent om over een dessert na te denken… Dan kun je twee dingen doen; bak chocolade mousse halen bij de supermarkt of je kunt dit supersnelle en erg lekkere dessert met frambozen, krokante lange vingers en wat mascarpone in elkaar “flansen”.
En ik zeg met recht flansen want laten we eerlijk zijn, dit kost echt nul tijd. Ik maakte dit dessert voor het eerst in 2008 en het is sinds die tijd regelmatig terug te vinden op het dessert repertoire.
Elke fruitsoort
Is het niet het seizoen voor frambozen dan kun je die natuurlijk prima vervangen door appel, mango of welk ander fruit je maar hebt liggen. Je kunt er zelfs fruit uit blik voor gebruiken als je dat voorhanden hebt. Al vind ik persoonlijk de combinatie van frambozen met mascarpone wel het lekkerste.
Frambozen met mascarpone
Een paar aandachtspuntjes voor dit dessert van frambozen met mascarpone. Het is heel eenvoudig maar zorg wel dat je het kort van tevoren klaarmaakt. Alleen dan blijven de koekjes lekker knapperig en heb je het beoogde effect met je dessert.
De genoemde hoeveelheden zijn bij benadering; hoeveel je nodig hebt hangt ook af van het glas dat je gaat gebruiken.
Op zoek naar nog meer snelle kerstdesserts? Kijk ook eens naar deze – net zo snelle – versie met meringue
Altijd een succes
Ondanks dat het je amper tijd kost om dit dessert te maken is het elke keer weer een succes! Kerst is weer gered en je hoeft ook niet lang in de keuken te staan. Win-win! Natuurlijk is er niemand die je zegt dat je dit dessert alleen met kerst kunt eten. Ik eet het op elk gewenst moment van het jaar. Met pasen, een verjaardag of ander feest. Altijd een heerlijk snel toetje!
Variatie
De mascarpone is natuurlijk vrij stevig en dat maakt dit dessert van frambozen met mascarpone snel maar niet meteen heel licht. Wil je het wat minder zwaar maken dan kun je wat lemoncurd toevoegen aan de mascarpone en er wat slagroom doorheen draaien. Klinkt gek want slagroom is natuurlijk ook vet, maar het maakt het wat luchtiger.
Alternatief zou je in plaats van slagroom ook kunnen kiezen voor wat Griekse yoghurt erdoor. Check dan wel of je nog wat extra suiker nodig hebt om de smaak goed te krijgen. Overigens zit er in lemon curd ook flink wat suiker dus als je dat erbij gebruikt heb je die extra suiker niet nodig.
Andere koekjes
Voor deze versie gebruikte ik lange vingers in combinatie met cantuccini koekjes. Maar je kunt dit ook weer goed aanpassen door andere koekjes te gebruiken. Een paar favoriete combinaties: chocolate chip koekjes met bastogne. In dat geval gebruik ik geen frambozen maar vind ik rijpe peer erg lekker.
Bastogne met blauwe bessen is ook heerlijk. Kortom, er zijn veel variaties op dit eenvoudige dessert te bedenken!
Eet smakelijk alvast. Heb je in ieder geval geen stress over het dessert!
Mascarpone room met frambozen
Ingrediënten
- 250 gr mascarpone
- beetje suiker naar smaak
- cantuccini koekjes of amaretti koekjes
- lange vingers voor op de bodem
- optioneel ; citroenrasp/sap
- 1-2 bakjes frambozen
- Doe de mascarpone in een kom en voeg een beetje suiker toe. Proef of het zoet genoeg is voor je smaak.
- Als je het lekker vind kun je een beetje citroenrasp en/of sap toevoegen om het vettige van de mascarpone een beetje te doorbreken
- Neem een mooi glas waar je het dessert in wilt presenteren. Ik heb een breed whiskey glas genomen. Een beetje breedte van het glas is wel handig anders wordt het zo’n geprop.
- Doe de lange vingers onderin het glas en breek ze waar nodig om een laagje te krijgen
- Verkruimel wat amaretti koekjes grof en roer deze door de mascarpone.
- Neem de helft van de frambozen en pureer die met een vork. Roer dit ook door de mascarpone maar roer het niet helemaal door, zodat je een vlekkerige roze massa over houdt.
- Doe de helft van de mascarpone in het glas op de lange vingers. Je kunt hier nog een laagje bovenop maken met weer lange vingers en de andere helft van de mascarpone, maar dat hoeft niet perse.
- Doe wat hele frambozen bovenop de laatste laag mascarpone en strooi er wat poedersuiker overheen en klaar!
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Er staat eerst cantuccini koekjes en later amaretti koekjes. Welke moet ik gebruiken voor dit recept??
O haha. Sorry. Je kunt allebei gebruiken. Ligt eraan wat je zelf lekker vindt!
Dit was dit jaar de heerlijke afsluiting van ons kerstdiner, aangevuld met een paar cantuccinikoekjes en een glaasje dessertwijn. Het commentaar: “Dit willen we nog wel eens!”
Ah leuk Jeroen! En ja lekker en lekker makkelijk!
Hoi! Kan je de mascarpone ook mixen met Griekse yoghurt? Om het wat frisser te maken.
Ja dat kan zeker! Beetje citroen erdoor is ook lekker. Of lemon curd
Hai Simone,
Het is alweer dik januari maar ik wil je nog even laten weten dat de cranberrysaus, het voorafje met kruidenroomkaas en gerookte zalm bijzonder goed smaakten! Heerlijke kerst gehad mede dankzij jouw recepten. Dus nogmaals hartelijk dank!
Verder nog een geweldig 2017 gewenst!
Hartelijke groeten,
Petra
Ah wat leuk om te horen Petra! En voor jou natuurlijk ook de allerbeste wensen voor 2017!
Ziet er heerlijk uit! Hoeveel uur van te voren kan je het dessert het beste maken?
He Mandy,
Ik zou het niet al te lang van tevoren maken. Je kunt natuurlijk wel al de losse elementen klaar hebben en dan vlak voor het opeten nog even in elkaar zetten. Als je het te lang in de koeling zet heb je kans dat de koekjes niet meer krokant zijn en dat is zonde. Kan op zich wel hoor als je geen tijd hebt maar dan gaat her en der de knapperigheid van de koekjes achteruit.
Hoi.
Ik wil dit maken voor het kerst dessert, voor 10 personen. Is dit voorschrift dan genoeg?
He Simone. Nee dit recept is voor 4 personen dus maal 2.5… Ligt natuurlijk ook aan het formaat van je glazen. Succes!
Vandaag voor het eerst op jouw website terecht gekomen. Ik moet zeggen….. erg verslavend! en ik blijf maar lezen en schrijven!
Gr. Bianca
Dank je wel Bianca! Leuk en welkom dan maar!
Ik heb dit recept afgelopen weekend uitgeprobeerd met aardbeien ipv frambozen en het was een succes. Ik heb er foto’s van gemaakt voor mijn blog en een linkje toegevoegd naar dit bericht. Hopelijk vind je dat geen probleem?:)
bedankt voor het fijne receptje in elk geval!
He Miranda. Nee hoor leuk! Ik ga straks even een kijkje nemen en fijn dat het zo in de smaak is gevallen!
Hello Simone~
Thank you for the translation! I’m looking forward to trying it and some of your other recipes!
Is there an English translation for this recipe? It looks delicious!
Thank you!
He Marti!
I just added the English translation to the recipe. It’s now online.. 😉
Het dessert is heel erg in de smaak gevallen.
Een frisse afsluiter naar het kerstmaal.
Groetjes Ann
Hier staat het ook klaar in de ijskast!
Ben benieuwd naar de reacties.
O spannend! Laat me weten hoe ie is bevallen!
En hoeveel frambozen gebruik je ongeveer in dit recep?
O sorry, zie nu dat ik het aantal frambozen vergeten ben erbij te vermelden.. 😉 Dat is ongeveer 1 a 1,5 bakje frambozen. Ligt er ook een beetje aan hoeveel je er in wilt doen en hoe groot je serveer glazen zijn, maar ik hou wel van veel frambozen.
Heerlijk makkelijk dessert !!
Bij mij staat op kerstavond mascarponemousse met rodevruchten en speculoos op het menu 🙂
Groetjes Julie
Ooo dat klinkt wel heel erg lekker Julie!