Simone's Kitchen

De vijf beste groenten om je de winter door te helpen

Welke groentes zijn bij uitstek geschikt om je de winter door te helpen?

Chronische ontstekingen

Het lichaam heeft allerlei prachtige mechanismes om zichzelf te beschermen, te repareren en te genezen. Een ontsteking is zo’n mechanisme. In veel gevallen is het bedoeld om ons te helpen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een snee in je vinger die een beetje aan het ontsteken is. Je lichaam is hard bezig om alle ongewenste bacteriën tegen te gaan en de plek wordt warm. Is je lichaam echter niet goed in balans zo net na de feestdagen en ben je jezelf flink te buiten gegaan aan alcohol dan is de kans groot dat je ontstekingen krijgt waar je ze niet wilt hebben en bovendien ontstekingen die mogelijk chronisch worden. Chronische ontstekingen zijn de basis van veel westerse ziekten zoals kanker, diabetes, hart- en vaatziekten, reuma en kunnen zorgen dat je moe bent en last krijgt van gewrichtspijnen.

En je raadde het al maar wat we eten is van essentieel belang om die ontstekingen de baas te worden. Om te beginnen zou je het best de volgende voedingsmiddelen kunnen vermijden of verminderen:

  • suiker en alles waar suiker in zit
  • zoute producten
  • bewerkte voedingsmiddelen
  • gefrituurde voedingsmiddelen
  • rood vlees
  • zuivelproducten
  • alcohol
 
In ons huidige voedingspatroon consumeren we een overdosis aan omega-6 (ontstekingsbevorderend) en niet genoeg omega-3 (ontstekingsremmend) Beide meervoudig onverzadigde vetzuren en beiden nuttig, maar de verhouding is bij nagenoeg iedereen niet goed. Dus nadat je alle bovenstaande voedingsmiddelen vermeden hebt of in ieder geval verminderd, is het zaak om meer te eten van de voedingsmiddelen die ontstekingsremmend zijn:
  • Vette vis (zalm, tonijn, makreel, sardines, paling)
  • fruit
  • groente
  • kiemgroenten
  • water drinken

De meesten van ons doen dat prima zolang het buiten lekker weer is, het zonnetje schijnt en het eten van een groene salade niet als een straf klinkt. In de winter is het echter een ander verhaal.Maar ook in de winter zijn er een aantal groenten die hun best doen om je gezonder te krijgen. Voeg deze vijf wintergroenten wat vaker toe aan je menu en je bent al een eind op weg.

Boerenkool

Niet voor niks superfood van eigen bodem genoemd. Het is rijk aan calcium, magnesium, vezels, zit vol met vitamine A, C en K. En is een topper als het aankomt op het bestrijden van vrije radicalen in je lichaam. Je kunt boerenkool toevoegen aan salades, soepen, stoofschotels of aan je groene smoothie. Let dan weer wel even op dat sommige mensen last hebben van rauwe boerenkool. Dus kijk even of jouw lichaam dat wel aan kan.

Broccoli

Een van mijn favoriete groene groentes. Veel vezels (vooral in de stam), vitamine B en C. Magnesium en foliumzuur. Er is aangetoond dat het eten van veel vezels in je voeding zorgt voor een verminderde kans op ontstekingen in je lichaam. Dus zeker in de winter past broccoli prima in je dieet. Broccoli kun je rauw eten, in soep, roerbakschotels, salades of stoom or rooster met wat olijfolie en zout.

 

Rucola

Rucola is een eenjarig plantje uit de kruisbloemenfamilie, waarmee het dus familie is van de broccoli en de bloemkool. Om maar wat te noemen. Grappig want dat is niet wat je verwacht denk ik. Rucola zit vol met antioxidanten waarmee het weer een fijne toevoeging aan je maaltijd is om vrije radicalen te bestrijden. Rucola is een bitter plantje wat ook betekent dat het leverondersteunend werkt. Rucola wordt meestal rauw gegeten in salades maar je kunt het ook goed aan warme gerechten toevoegen aan het eind van de bereidingstijd.

Spruitjes

Mijn meest gehate groente toen ik nog kind was, maar inmiddels heb ik het spruitje leren waarderen voor het fijne kooltje dat het is. Spruitjes zitten vol met vezels en zijn vitamine C bommetjes. Net als de broccoli bevatten spruitjes glucosinolaten, een antioxidant groep die krachtig is als leverbeschermer en werkt tegen ontstekingen.

Flespompoen

Pompoen is met stip een van mijn favoriete wintergroentes. Ik stop het letterlijk overal in. En dat komt mooi uit want pompoen zit vol met vitamine A en C. En bovendien vol met vezel. Pompoen is lekker als toevoegingen in stoofschotels, soepen of geroosterd. En je kunt er ook nog eens heerlijk mee bakken…

Bron: Mind, Body, Green

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.