Maak eens een echt verwen ontbijtje met deze havermout crumble met kersen en blauwe bessen. Serveer met wat extra Griekse yoghurt of eet het zo. Perfect voor het weekend!

Havermout crumble met kersen

Havermout crumble met kersen

O die heerlijke kersen! Elk jaar weer kijk ik reikhalzend uit naar het moment dat de kersen weer in het seizoen zijn. Die glanzende rode vruchten… zo ontzettend lekker. Dus ik stop ze bij voorkeur overal in. Ik doe ze door een salade of ik verstop ze in een lekker verwen ontbijt zoals deze havermout crumble met kersen.

Het maken is op zich super eenvoudig. Je mengt de crumble ingrediënten door elkaar en die verdeel je over de schaaltjes waar je de kersen en blauwe bessen al in hebt gedaan. Mocht het nou niet het seizoen zijn voor die lekker sappige kersen, dan kun je ook alleen blauwe bessen gebruiken natuurlijk. Of ander fruit. Ook dat kan.

Ik gebruik hier kokosolie voor door de crumble mix, maar dat kun je desgewenst vervangen door gesmolten boter. Ik vind persoonlijk de kokosolie altijd wat beter werken omdat de boter net wat sneller te bruin wordt. Maar lekker is het wel.

Havermout crumble met kersen

Goudbruin bakken

Eenmaal goudbruin gebakken kun je de havermout crumble serveren met rode bessen of ander fruit op de bovenkant. Of doe wild en serveer het met vanille ijs of slagroom. Als je dan toch bezig bent met een verwen ontbijt kun je het maar beter goed doen toch?

Het ontpitten van de kersen doe ik met een speciale ontpittang. Dat gaat super goed, is makkelijk en voorkomt dat je elke kers doormidden moet snijden om de pitten te verwijderen. Het blijft een rot klusje trouwens maar ja. Hoort erbij.

Het gerecht is in principe glutenvrij maar let daarvoor wel op dat je de glutenvrije havermout koopt. Dat moet specifiek op de verpakking worden vermeld.

Havermout crumble met kersen
Havermout crumble

Havermout crumble met kersen

Nog geen review
GangOntbijt
KeukenHollandse keuken

Een heerlijk verwen ontbijtje met een havermout crumble en lekker veel fruit
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 100 gram blauwe bessen
  • 150 gr kersen zonder pit
  • 50 gr aalbessen optioneel
  • 50 gr hazelnoten gehakt
  • 1/2 tl kardemom
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl vanille
  • 100 gram havermout
  • 2 el maanzaad
  • 3 el kokosolie
  • 1 el honing
  • kleine ovenschaaltjes
  • Kokosyoghurt om te serveren

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Neem een mengkom en doe hierin de havermout, hazelnoten, maanzaad, kardemom, kaneel, vanille, honing en kokosolie in en roer dit even goed door.
  • Neem vier kleine ovenschaaltjes en doe een flinke laag blauwe bessen en ontpitte kersen hierin.
  • Dek af met een dikke laag van je havermout mengsel en zet in de oven voor een minuut of 15-20 of tot goudbruin.
  • Serveer met (kokos)yoghurt en de aalbessen

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 379kcal | Koolhydraten: 44g | Eiwit: 7g | Vet: 21g | Verzadigd vet: 10g | Natrium: 4mg | Kalium: 421mg | Vezels: 7g | Suiker: 21g | Vitamine A: 40IU | Vitamine C: 6.4mg | Calcium: 113mg | Ijzer: 2.8mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Disclaimer: Deze post is een samenwerking met Quaker. Lees de disclaimer hier

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.