Bloemkoolburgers (glutenvrij)
Bloemkool is een van mijn favoriete groentesoorten en deze bloemkoolburgers moest ik gewoonweg een keertje gaan maken. Heerlijk met een groene salade en een lekkere dressing.
Bloemkoolburgers
Ik geef toe dat ze het qua looks niet helemaal halen, maar geloof me als ik zeg dat met de smaak niks mis is. Ze worden wat droger omdat de bloemkoolburgers in de oven zijn bereid. De reden daarvoor is dat ze wat sneller uit elkaar vallen. Dat is vaak het probleem met glutenvrije groenteburgers en de een is wat lastiger dan de ander. Ik vond de bloemkoolburgers een tikkie aan de slappe kant dus koos voor de oven als bereiding.
Dat werkt prima maar het komt de looks dan weer niet ten goede. Maar uiteindelijk gaat het om de smaak nietwaar? Het maken van de burgers is heel eenvoudig. Je doet alle ingrediënten in de kom van een keukenmachine en je mixt het tot het net een beetje plakkerig begint te worden.
Vorm er burgers van
Vervolgens vorm je er met je handen kleine burgers van. Dat kleine is belangrijk. Dat maakt ze ook wat steviger. Zijn ze erg nat dan kun je er nog wat extra arrowroot bij doen. Of nog wat extra amandelmeel. Dat maakt ze ook meteen wat beter te hanteren.
Voor een volgende keer ga ik de samenstelling iets veranderen om te kijken of ik ze ook in de pan kan bakken. Ik vind dat altijd net een wat lekkerder resultaat geven, plus ze worden beter bruin in de pan. Dat moet wel lukken dus dat wordt vervolgd.
Op de bakplaat
Deze bloemkoolburgers zijn whole30, paleo en gewoon erg lekker. Bovendien is bloemkool ook nog eens super gezond voor je. Het zit vol met vitamine C en natuurlijk vezels. Bloemkool is een lid van de koolfamilie, net als neefjes broccoli en romanesco. Wist je dat kool ook nog eens heel erg goed is voor je lever? En dat is altijd fijn.
Bloemkoolburgers
Materiaal
Ingrediënten
- 1 bloemkool grof gemalen
- 250 gr ui fijngesnipperd
- 1/2 bosje peterselie vers, gehakt
- 1/2 bosje koriander vers, gehakt
- 135 gr amandelmeel
- 2 eieren groot
- 3 el arrowroot
- 5 teentjes knoflook geperst
- 3 el komijn
- 2 tl zeezout
- 1 tl kurkuma
- 1 tl chili poeder
- olie om te bakken
Dressing:
- 200 gr mayo
- 1/2 bosje koriander
- 2 el water
- 2 el appel cider azijn
- 2 tl komijnpoeder
- 1 teentje verse knoflook
- 1 tl zeezout en verse peper
Hoe maak je de bloemkoolburgers
- Verwarm de oven voor op 200˚C. Beleg een bakplaat met bakpapier en wrijf deze even een beetje in met wat olie
- In een keukenmachine doe je alle ingrediënten voor de burgers behalve de olie. Pulseer tot alles gecombineerd is. Niet te lang. Dat deed ik maar dan wordt het hanteren van de burgers er niet makkelijker op.
- Verdeel het deeg in 11 gelijke ballen en leg die op de bakplaat. Druk ze met je hand een beetje fijn en bestrijk elke bal met een beetje olie.
- Bak voor 20-30 minuten op 200˚C of tot krokant. Draai dan om en bak nog eens voor 15 minuten.
- Combineer alle ingrediënten voor de dressing in een blender en draai glad.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Wow, van harte gefeliciteerd Simone! Erg knap gedaan!!! Veel succes met je volgende opleidingen! Nu ook even lekker genieten.