Als er iets Griekenland roept dan is dat voor mij zeker de souvlaki. Makkelijk om te maken en perfect om in de zomer op je eigen barbecue te bereiden!

souvlaki

Recept voor souvlaki

Ja ja we hebben het al vaker gezegd; reizen zit er voorlopig niet in. Maar je kunt ook op je bord gerust een reisje rondom Europa wagen. Daar is niks mis mee en het is bovendien zo gebeurd. Neem nu souvlaki.

Behalve de Griekse salade is dat misschien wel een van de bekendste gerechten uit Griekenland. Ah terwijl ik dit tik krijg ik visioenen van warme Griekse avonden. Met een tafel vol met heerlijke mezze, de souvlaki die op de gril staat te roken en een glaasje retzina erbij. Zucht…

Zou het deze zomer weer kunnen? Ik ben heel benieuwd, maar voorlopig ziet het er nog niet heel erg positief uit.

Maken van de spiezen

Genoeg over de problemen in de wereld. Tijd om eens te kijken naar deze heerlijke souvlaki en hoe je dat nou precies thuis maakt. Ideaal gezien bereid je dit op de BBQ. Dat geeft een extra lekker rokerig effect maar bij gebrek aan BBQ weer kun je natuurlijk ook prima een grillpan gebruiken.

Souvlaki in een grieks menu

Welk vlees gebruik je voor souvlaki?

Je kunt voor de souvlaki de meeste soorten vlees gebruiken. Ik vind het persoonlijk lekker om te maken met kipdijfilet. Kipdij is wat vetter dan kipfilet en blijft daardoor sappiger als je het bereidt. Zeker bij vlees wat veel hitte krijgt is dat een voordeel. Maar je kunt ook prima varkensvlees of rundvlees gebruiken voor de souvlaki.

Welke kruiden gebruik je voor souvlaki?

Er zijn veel kant- en klare kruidenmengsels te koop voor souvlaki en die kun je natuurlijk gebruiken, maar het is net zo makkelijk en ongetwijfeld lekkerder om het gewoon zelf te maken.

Hier mengde ik olijfolie met gedroogde oregano, gedroogde munt en voegde paprikapoeder een snufje kaneel en twee teentjes knoflook toe.

Laat de stukken kip vervolgens minimaal 30 minuten marineren in dit mengsel en rijg ze dan aan de spiezen. Natuurlijk is geen enkele souvlaki compleet zonder ook een heerlijk tzatziki erbij te maken.

Ik gebruikte hier kokosyoghurt voor maar je kunt dit uiteraard vervangen voor gewone yoghurt als je daar de voorkeur aan geeft.

souvlaki

Souvlaki

5 van 1 stem
GangBBQ
KeukenGrieks

Even terug naar Griekenland met deze heerlijke souvlaki
clock
voorbereiding 5 minuten
bereiding 15 minuten

3 pennen

Ingrediënten

  • 400 gr kipdijfilet in blokjes gesneden

Marinade

  • 4 el olijfolie
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde munt
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ tl kaneel
  • 2 teentjes knoflook geperst

Tzatziki

  • ½ teentje knoflook geperst
  • ½ komkommer geraspt en goed uitgeknepen
  • 250 gr kokosyoghurt
  • Verse dille naar smaak
  • Peper en zout
  • Om te serveren: Griekse salade

  • Maak eerst de marinade door de ingredienten goed met elkaar te mengen. Doe hier de blokjes kipfilet bij en roer het goed om zodat alle kip bedekt is met de marinade. Laat dit ongeveer 30 minuten (of langer) marineren.
  • Rijg de kipblokjes vervolgens aan stokjes en gril deze in een koekenpan of grilpan tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Ondertussen maak je de tzatziki door de knoflook en de komkommer door de kokosyoghurt te mengen. Breng op smaak met zout en peper en de verse dille.
  • Serveer de souvlaki met de tzatziki en eventueel een griekse salade.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 496kcal | Koolhydraten: 6g | Eiwit: 22g | Vet: 43g | Verzadigd vet: 10g | Cholesterol: 131mg | Natrium: 105mg | Kalium: 357mg | Vezels: 1g | Suiker: 3g | Vitamine A: 468IU | Vitamine C: 2mg | Calcium: 71mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.