Snelle Turkse pizza met flatbread
Op zoek naar een snelle maaltijd met een Turkse (stijl) pizza die je maakt met flatbread? Dan heb je het gevonden!
Pittige Turkse pizza
Om heel eerlijk te zijn durf ik niet te zeggen wat er nou zo “Turks” aan deze pizza is. Maar het is een recept van Donna Hay en Donna noemde het Turks brood, want ja een Turkse “pizza” is dit natuurlijk ook niet perse echt. Maar go with the flow. Hoe je deze Turkse pizza ook wilt noemen; het is makkelijk en super lekker. Ik hou de benaming van Donna Hay aan. Je kunt hier ook heel goed een Griekse, Spaanse of Italiaanse pizza van maken. Gewoon de toppings aanpassen.
Als snelle maaltijd is deze Turkse pizza echt ideaal.
Warme zomers en snelle maaltijden
Met warm zomerweer heb je niet altijd zin om uren in de keuken te staan. Maar je wilt wel iets eten dat lekker is en makkelijk! Deze Turkse pizza look-a-like is echt zo klaar en is misschien niet supergezond maar toch best redelijk met al die tomaatjes erop, yoghurt saus en lekker pittig gehakt. Het oorspronkelijke gerecht van Donna Hay is met een ander soort flatbread en met lamsgehakt, maar dat is hier niet zo makkelijk te vinden (ok, ik heb het niet bij de Turkse slager geprobeerd) en met half om half is het net zo lekker.
Er horen geroosterde pijnboompitjes op, dus die moet je er even bij denken (beetje vergeten)
Hoe zit het eigenlijk met die Turkse pizza?
We weten natuurlijk allemaal wel dat een pizza niet Turks is maar Italiaans. Wat wij hier een Turkse pizza noemen is eigenlijk bekend onder de naam Lahmacun en betekent zoveel als “vlees op deeg”. Je kunt dit gerecht in meerdere landen vinden. Niet exclusief in Turkije, maar in vele landen in het Midden-Oosten. Je krijgt het hier vaak als opgerold brood geserveerd. Traditioneel zit er pikant gekruid gehakt, tomaatjes, peterselie en pikante pepers op. Dus qua topping kun je dit wel een Turkse pizza noemen.
Tabouleh
Wil je wat meer groente toevoegen aan dit Turks brood, dan kun je de tabouleh die er bovenop gaat, gerust aanvullen met meer groente. Denk bijvoorbeeld aan extra sla erop of erbij.
Het beste kun je het Libanese flatbread hiervoor gebruiken als je dit ook op wilt rollen. Dat is geen must natuurlijk. Wil je het niet perse oprollen dan kun je elk willekeurig brood gebruiken. Denk aan Turks brood, naan of een ander flatbread. Focaccia is ook lekker.
Met wat niet eigenlijk? Je kunt meer groentes gebruiken. Bak bijvoorbeeld wat klein gesneden stukjes courgette mee met het gehakt of kook wat extra groente terwijl je het gehakt aan het bakken bent. Stukjes broccoli bijvoorbeeld of bak spinazie mee met het gehakt. Je kunt er ook voor kiezen om extra knapperige elementen toe te voegen. Pijnboompitjes kan maar je kunt ook walnoten gebruiken of andere geroosterde noten.
Pittig turkse pizza met tabouleh
Ingrediënten
- 500 gr gehakt naar keuze
- 2 tenen knoflook geperst
- 1 tl gemalen komijn
- 2 tl gedroogde chili vlokken
- 90 gr uien relish of uien compote
- zeezout en vers gemalen peper
- 2 el olijfolie plus extra voor bestrijken
- 4 flatbreads
- 280 gr Griekse yoghurt
- 250 gr gemengde kerstomaatjes gehalveerd
- 1/2 cup munt blaadjes
- 40 gr geroosterde pijnboompitjes
- 2 el citroensap
Instructies
- Doe het gehakt met de knoflook, komijn, chilivlokken, gekarameliseerde ui (uienchutney of uiencompote), zout en peper in een kom en meng dit goed door. Verwarm een grote anti aanbakpan op hoog vuur. Bestrijk het flatbread met olie en bak voor 30 seconden – 1 minuut aan elke kant of tot goudbruin. Verwijder en zet apart.
- Voeg de overgebleven olie en het gehakt mengsel toe aan de pan en bak het rul voor ongeveer 6-8 minuten of tot goudbruin en gaar. Bestrijk 1/4 van de yoghurt op elk flatbread en doe hier het gehakt, de tomaatjes, munt en pijnboompitjes op en besprenkel met citroen voor serveren.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Ziet er goed uit! Ik heb al meer recepten gezien van Donna Hay en die dame weet heel goed wat lekker is!
Ja absoluut. Ik ben een grote Donna Hay fan. Heb al haar boeken en een abonnement op haar magazine. Echt fantastisch!
Ziet er heerlijk uit Simone maar ik lees Tabouleh. Is dat niet iets met bulgur of couscous of vergis ik me nu?
Nou dat dacht ik dus eigenlijk ook maar zo heeft Donna het recept genoemd dus dat heb ik dan maar aangehouden aangezien het haar adres is…
Zie nu dat het er 2 x opstaat. Sorry… Ik had, en heb nog steeds geen idee wat website URL is en had daar dus maar niets ingevuld. (Na het googelen nog geen idee dus ik dacht het is vast niet goed gegaan ik doe het nog een keer). Dom… Verder wilde ik nog even zeggen dat ik je site echt geweldig vindt. Leuke recepten, leuke verhalen en ontzettend mooie foto’s. Bij het zien krijg ik al trek 🙂
Dank je wel Marieke! Leuk om te horen.. 😉 Een website url is gewoon een website adres (zoals bijvoorbeeld http://www.simoneskitchen.nl) Als je die niet hebt hoef je die dus ook niet in te vullen. 🙂
Ziet er ontzettend lekker uit maar waar koop je flatbread en die gele kerstomaatjes? Heb dit namelijk nog nooit bij de ah gezien.
He Marieke, Bij onze Appie hebben ze een bakje met drie verschillende kleuren kerstomaatjes. Ik koop die vaak! Flatbread oftewel plat brood kun je eigenlijk ook wel overal kopen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld Turks brood gebruiken (hebben ze ook bij Appie) of iets wat daar op lijkt..
Wat een heeerlijk gerecht lijkt me dit!
Vooral met die heerlijke gele cherrytomaatjes!
Kijk ook eens op mijn blog, ik begin pas net!
http://www.emmatimmerman.blogspot.nl
Groetjes,
Emma
Dank je wel Emma!
Goed om te horen dat Helsinki geslaagd was. Jammer van de tegenslagen… 🙁
Natuurlijk heb ik de enquete allang ingevuld. 🙂
En dat brood wil ik nu ook! Ik denk dat ik even een bezoekje breng aan de Marokkaanse slager hier.
😉
De tegenslagen zijn we alweer vergeten hoor.. 😉 En dank je wel voor het invullen!;)
Ik heb de enquete ingevuld hoor;)
Wat een fijn recept, deze ga ik even onthouden, lekker simpel voor deze temperaturen:)
Ja echt ideaal voor warm weer!