Simone's Kitchen

Paleo okonomiyaki

Okonomiyaki

Paleo okonomiyaki

Die allereerste keer dat ik een Okonomiyaki proefde was ik verkocht. Ik maakte er vervolgens een gewone versie van (check hier het recept voor Okonomiyaki) voor deze Japanse lekkernij maar bedacht me vervolgens dat je hier ongetwijfeld ook wel een paleo versie van zou kunnen maken.

Zonder bloem

De drie ingrediënten die zeker niet paleo zijn, bloem, suiker en aardappel, moesten dus vervangen worden. Ik verving de bloem door een combinatie van tapioca en cassavemeel en deed nog een paar vervangingen tot ik bij onderstaand recept uit kwam.

Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik toevallig twee vriendinnen te eten had voor de lunch toen ik de paleo okonomiyaki maakte. Met als gevolg dat ie al op was voor ik me bedacht dat ik er een foto van moest maken. Maar omdat het qua looks eigenlijk niet echt anders is dan de gewone Japanse pannenkoek besloot ik om dan maar de gewone foto ook hierbij te gebruiken.

Het recept klopt en ik moet zeggen dat ik de paleo okonomiyaki eigenlijk lekkerder vond dan de gewone versie. Ik denk doordat het resultaat knapperiger was. Misschien door het gebrek aan bloem?

Okonomiyaki aansnijden

Chinese kool

Het hoofdbestanddeel van de paleo okonomiyaki is Chinese kool. Dit snij je heel fijn en je mengt dat uiteindelijk door het beslag. Hou er rekening mee dat je waarschijnlijk denkt dat je echt veel te veel kool hebt voor de hoeveelheid beslag. Het komt weer goed.

Je kunt het ook nog een beetje doorkneden met je handen om het beter te verdelen, als het niet goed lukt met een lepel.

Je drukt het beslag in de pan een beetje aan en dan verdeel je er plakjes ontbijtspek over. Dit is overigens optioneel. Ik vind het erg lekker erbij maar het is geen must.

Serveer de paleo okonomiyaki vervolgens met lekker veel van de twee sauzen en eet het warm net uit de pan!

Okonomiyaki
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Paleo okonomiyaki

Okonomiyaki oftewel een hartige Japanse pannenkoek is ineens aankomen waaien. En met een goede reden want deze heerlijke, vullende pannenkoek is een prima maaltijd! Ik ben geen fan van nori, dus heb dat hier achterwege gelaten maar hou je er wel van dan is het lekker om de pannenkoek bij het serveren te bestrooien met bijvoorbeeld wat gehakte nori of wat katsuobushi
Bereidingstijd: 20 min
Totale tijd: 20 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Voor de okonomiyaki

  • 1 el olijfolie
  • 200 gr chinese kool fijn gesneden
  • 5 eieren
  • 60 ml water
  • 35 gr tapioca starch
  • 120 gr cassavemeel
  • ¼ tl chilivlokken
  • ½ tl zeezout
  • ½ tl zwarte peper
  • ½ el sesamzaadjes
  • 1 bosui fijn gesneden
  • 100 gr ontbijtspek in lange plakken

Voor de mayonaise

  • 60 gr mayonaise
  • 1 tl azijn rijstazijn of anders
  • ½ tl knoflookpoeder
  • ½ tl mosterdpoeder
  • ¼ tl paprika

Voor de okonomiyaki saus

  • 2 el coconut aminos
  • 60 ml tomatenketchup
  • 1 tl vissaus
  • 1 el rijstazijn
  • 1 tl arrowroot optioneel
  • 1 tl ahornsiroop

Topping

  • Bosuitjes
  • Katsuobushi gedroogde bonito flakes
  • Nori optioneel

Instructies

  • Begin met het maken van de sauzen. In beide gevallen mix je de ingredienten hiervoor goed door elkaar en zet in aparte kommetjes opzij voor later gebruik. Wil je de okonomiyaki saus wat dikker hebben doe het dan in een steelpan, breng aan de kook en laat een beetje indikken. Gebruik eventueel een tl arrowroot.
  • Neem een ruime kom en meng hierin de eieren, water, tapioca, cassave, zeezout, zwarte peper, chilivlokken, sesamzaad en fijngesneden bosui. Mix alles goed samen tot je een dik beslag hebt.
  • Voeg de gesneden kool toe en roer het goed door.
  • Het lijkt in het begin alsof je niet genoeg beslag hebt voor de kool maar dat komt goed.
  • Je kunt er voor kiezen om het beslag in vier gedeeltes te bakken of één grote pannenkoek te maken.
  • Verhit je koekenpan met ruim olie, doe het beslag erin en druk een beetje aan. Leg plakjes ontbijtspek aan de bovenkant en bak de eerste kant ongeveer 3-5 minuten. Draai om en bak de andere kant ook ongeveer zo lang.
  • Leg de pannenkoek op een bord en besmeer met de rode saus. Vervolgens drizzle je de mayonaisesaus eroverheen en eindig je met de topping van je keus.
  • Eet warm!
Gang: Lunch
Keuken: paleo
Trefwoord: cassavemeel, tapioca

Voedingswaarde

Calorieën: 501kcal, Koolhydraten: 43g, Eiwit: 12g, Vet: 31g, Verzadigd vet: 7g, Transvet: 1g, Cholesterol: 228mg, Natrium: 1064mg, Kalium: 260mg, Vezels: 1g, Suiker: 6g, Vitamine A: 601IU, Vitamine C: 5mg, Calcium: 114mg, Ijzer: 4mg

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.