Alles over de avocado | simoneskitchen.nl

Avocado. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik de avocado in de loop der tijd ben gaan waarderen, want in het begin vond ik het maar een flauwe hap.
Omdat ik vanwege de DudeFood dinsdag wat meer met de Mexicaanse keuken bezig ben (in mijn optiek echt manneneten!) kon ik op gegeven moment niet meer om de avocado heen.

Ik ben me gaan inlezen op deze vrucht (ja, inderdaad geen groente maar een vrucht. En eigenlijk zelfs een bes!) en toen ik las hoeveel gezonde stoffen er onder dat ‘oude mannen schilletje’ huizen, vond ik toch dat deze Zuid Amerikaanse, groene immigrant wel wat extra aandacht verdiende.

Alles over avocado | simoneskitchen.nl

Foto via Canstockphoto

Eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik veel informatie heb opgedaan via websites van mensen die al wat uitzoekwerk voor mij hadden gedaan.

Het kenmerkende aan de avocado is het boterige, romige vruchtvlees dat je letterlijk op je brood kunt smeren.
Hier komt trouwens ook de naam vandaan, want de Conquistadores noemden deze vrucht, toen ze hem ontdekten, de abogado en dat betekent boter uit het bos.
Dit zou dan weer afgeleid zijn van de naam die de Azteken aan de vrucht gaven: Ahuacatl. Wat zoveel betekent als… teelbal.
Nou, ik weet niet hoe die er vroeger bij hingen, maar ik hoop met heel mijn hart dat die van mij er nooit als een avocado uit gaan zien.

Het vruchtvlees is boterzacht, makkelijk te prakken en je kunt het dus heel goed gebruiken als een vervanger voor boter wanneer je kruidenboter maakt.
Een hele gezonde vervanger, want avocado zit bommetje vol kalium en proteïne. Dit laatste is een uitzondering op heel veel ander fruit, omdat er normaal amper tot geen proteïne in fruit zit.

Gevulde jalapeños | simoneskitchen.nl

Ik raas gewoon nog even door over het gezonde van de avocado.
Het vette vruchtvlees haalt de cholesterol naar beneden en de flinke porties vitamine A, B en E in de avocado zijn ook nog eens enorm gezond (en ook goed voor de huid, dames).
Daarom vind je in veel huidverzorgingsproducten avocado terug. Dus ook voor de uitwendige mens een aanwinst.

Avocado heeft een lichte nootsmaak, maar is verder redelijk neutraal. En daarom ideaal geschikt om te combineren met allerlei zoete of hartige smaakmakers.
Denk aan een chocolademousse van avocado; avocado pureren met cacaopoeder en eventueel een banaan.
Maar ook de hartige variant zoals de hierboven genoemde avocado kruidenboter (leef je uit met de kruiden) en natuurlijk de guacamole, die je nooit meer in een potje koopt als je hem een keer zelf hebt gemaakt.
En uiteraard is het een gezonde vulling voor je salades.

Alles over avocado | simoneskitchen.nl

Nog een paar weetjes en tips over deze groene gezondheidsbom:

  • Om te testen of een avocado goed is, druk je op de schil. Het vlees eronder moet makkelijk meeveren, maar nog wel wat tegendrukken. Als het te zacht aanvoelt, is de avocado te rijp.
  • Tweede check om te testen of een avocado nog goed is, kun je doen wanneer jet het steeltje van de avocado haalt. Als de vrucht eronder een lichtgroen is, is die goed. Is die donker en/of bruin, leg hem dan maar weer terug in het krat en zoek een andere uit.
  • Omdat avocado’s pas gaan rijpen wanneer ze geplukt zijn, is het beter om ze niet in de koeling te bewaren. Dit verstoort het narijpingsproces en heeft weer gevolgen voor de kwaliteit en smaak van de vrucht. Je kunt ze beter op een koele donkere plek van rond de 12 graden leggen, zodat ze wel langzaam blijven doorrijpen. Op die manier blijven ze nog een dag of twee houdbaar.
  • Wil je een onrijpe avocado juist sneller rijp hebben? Op de fruitschaal naast de banaan of appel (of samen in een plastic zak) en je groene vriend is in een mum van tijd klaar voor consumptie
  • Het vlees van de vrucht oxideert super snel en dan krijg je een viezige, bruine kleur in plaats van dat frisse groen. Om het bruin worden te vertragen kun je citroensap toevoegen, direct afsluiten met plasticfolie en in bijvoorbeeld guacamole de pit van de vrucht in de mole gooien.
  • Van avocado kun je ook heel makkelijk een huidmaskertje maken. Gewoon prakken en een beetje olijfolie toevoegen. Dit schijnt rimpelvorming tegen te gaan.
  • Wanneer je het vruchtvlees uit de schil lepelt en van het vlees een salade maakt (met bijvoorbeeld wat krab, citroensap, peper, zout, gesnipperd eitje en tomaatblokjes), kun je de schil mooi gebruiken als schaaltje om in te serveren. Zo heb je een lekker en origineel voorgerecht.

En wanneer je nog steeds denkt dat het drankje advocaat zo’n typisch Nederlandse uitvinding is, dan heb ik nieuws voor je.
Op de Antillen werd er drank bij geel avocadomoes gedaan en ontstond er een lobbig drankje. De mannen van de VOC namen ook dit drankje mee naar Nederland, maar omdat we in dit Kikkerlandje geen avocado kenden, zij we dit met eieren gaan maken. En zie daar: het likeurtje advocaat was geboren.

Alles bij elkaar is deze groene rakker een gezonde aanwinst in je keuken. Alle recepten met avocado op de site vind je hier

En probeer vooral ook het recept met de guacamole want dat is zoooo lekker!

Bronnen:

Culy.nl: http://www.culy.nl/inspiratie/6-verrassende-feitjes-over-avocados/
Girls love Healthy: http://girlslovehealthy.com/4-handige-tips-om-een-avocado-te-bewaren/

Delen is fijn!