Gevulde kip rolletjes met lavas | simoneskitchen.nl

Het plantje dat vandaag de hoofdrol heeft is een miskend talent.
Hij wordt namelijk ook wel maggiplant genoemd, terwijl dit plantje niet eens op de ingrediëntenlijst van het originele flesje maggi voorkomt. Als de natuur je dan het kruid lavas geeft, vraag je je toch hardop af, waarom er nog steeds maggi wordt gemaakt?
Waarschijnlijk heeft lavas zijn bijnaam gekregen omdat het, net als maggi, veel in soep wordt gebruikt, omdat het de zoete smaken van vlees en schaaldieren naar boven haalt. Dit is ook de reden waarom de geur en smaak van lavas direct doet denken aan bouillons.
Deze plant groeit alleen op een voedzame bodem wel meer dan twee meter hoog worden.
En omdat je vaak maar een paar blaadjes nodig hebt in een gerecht, kun je enorm lang toe met zo’n grote plant.
In de oude kookboeken van het Romeinse Rijk wordt dit kruid al beschreven. De blaadjes, steel en zelfs zaden werden gebruikt als smaakmaker in het eten. Diezelfde Romeinen gebruikten lavas te pas en te onpas als geneesmiddel tegen alle ziekten. Het werd voorgeschreven tegen gekheid en ook tegen ziekten die te maken hadden met hart, longen, maag en darmen. Wanneer je er thee van trekt heeft het drinken ervan een reinigende werking op de nieren en lever en zou het ook vochtafdrijvende eigenschappen hebben.
Het is ook bewezen dat dit geurige kruid bacteriën bestrijdt en daarom wordt de thee ook al eeuwenlang gebruikt om wonden mee te reinigen.

Gevulde kiprolletjes met lavas | simoneskitchen.nl

Gelukkig kun je naast al deze heilzame zaken ook je maaltijden een geweldige boost geven met de ‘maggiplant’.
De blaadjes kun je lekker door een salade doen en als je ze fijn snijdt doen ze het natuurlijk heel goed in… (stichting Open Deur) soepen. Maar strooi je ook eens een paar blaadjes over je gebakken aardappeltjes of schep een paar blaadjes door de gekookte rijst om hier net even een extra accent aan te geven.
Het is een goede combo om maggikruid samen met rozemarijn en tijm in gerechten te gebruiken en als je de steeltjes met je stamppot groentes meekookt geef je zelfs aan je stamppotten een extra tintje.
De frisse selderij smaak van lavas wordt vaak ingezet als vervanger van zout in natrium arme gerechten.
En wanneer je een keer een zilte pesto variant wilt proberen, vervang dan de basilicum voor lavas in je vertrouwde pesto recept; weer eens een keer iets anders.

Hier een recept waarin maggikruid de verbindende schakel is tussen vlees en groente.

Gevulde kip rolletjes met lavas | simoneskitchen.nl

Kiprolletjes met spinazie, kaas en lavas

Nog geen review

Decoratief klokje bereidingstijd

4 personen

Ingrediënten

  • 4 mooi stukjes kipfilet ± 500 gram
  • 100 gr verse spinazie
  • handje lavas/maggikruid
  • 100 gr geraspte kaas
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl gedroogde Italiaanse kruiden
  • 1 tl paprikapoeder
  • olijfolie
  • sateprikkers
  • peper en zout

  • Voordat je begint alvast de over voorverwarmen op  220°C en de satéprikkers in een bakje met water leggen en ‘brandbestendig’ maken.
  • Kipfilets mooi dun en plat slaan tussen plasticfolie
  • De spinazie een in een pan met een bodempje water laten zweten en slinken. Hierna in een zeef het vocht eruit drukken
  • Kipfilets lekker insmeren met chilipoeder, gedroogde kruiden, paprikapoeder, peper en zout
  • Lavas blaadjes en stelen grof hakken
  • Strooi de kaas over de platgeslagen en gekruide filets. Leg de spinazie en de lavas erbovenop. Let op dat je niet teveel lavas erop doet want het overheerst snel.
  • Rol de kipfilet zo strak mogelijk dicht en steek de prikkers door de filet om de rolletjes in vorm te houden. Besprenkel met olijfolie
  • Leg de kipfilets als het even kan in een ovenschaal waarbij ze dicht tegen elkaar aan liggen en dus nergens heen kunnen. Dit voorkomt dat de kip uit elkaar valt als het gaar wordt. Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en laat dit 20-25 minuten bakken
  •  

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

 

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.