Makkelijk kerstmenu
Heb je geen zin om uren in de keuken te staan met de kerstdagen dan is dit makkelijke kerstmenu voor jou. De gerechten kun je nagenoeg geheel van tevoren bereiden en hoeven op de dag zelf alleen nog maar afgemaakt te worden!
Als je net als ik bent dan zit je al dagen, weken… misschien zelfs maanden voor de kerst met stapels kookboeken om je heen ingespannen te turen naar recepten. Ik maak zelden iets twee keer, simpelweg omdat je als foodblogger toch ook graag elke keer wat nieuws op je blog wilt zetten en vijf keer achter elkaar andijvie stamppot gaat jullie vast ook gauw vervelen. De enige uitzondering op die kookregel is vaak kerst. Want met kerst wil ik toch wel graag zeker weten dat iets lukt. Al kan ik me nog levendig die eerste keer kalkoen herinneren! Haha… Wat lastig om die eerst uit te proberen dus dat was ‘god zegene de greep’ en gaan…
Maar het leek me leuk om dit jaar maar eens een menu suggestie te doen met al ‘oude’ recepten. Onderverdeeld in een makkelijk menu (dat is dus deze), een medium en straks een uitdagende…
Dit driegangen makkelijk kerstmenu bestaat uit een overheerlijke zalmtartaar. Deze kun je makkelijk van tevoren al helemaal klaarmaken. Laat het opmaken van het bordje over tot het laatste moment of in ieder geval het toevoegen van de rucola olie. Dat kan een beetje uitlopen als het te lang staat.
De geglaceerde ham kun je zowel warm als koud serveren. Het is een goed idee om hierbij een homemade cranberrysaus te serveren. Ook die kan zowel warm als koud. De ham serveer je met geroosterde groentes. Gewoon alles in een grote ovenschaal doen, besprenkelen met peper, zout en olijfolie en roosteren in de oven. Je kunt het al van tevoren roosteren en op het laatst nog afmaken. Dan duurt het een stuk minder lang.
Aardappelpuree met knolselderij
De ham en groentes kun je serveren met een lekker smeuïge aardappelpuree en ik hou ervan als ik die combineer met knolselderij. Je doet dit dan 50% aardappel en 50% knolselderij.
Als uitsmijter voor dit makkelijke kerstmenu maak je de mascarpone frambozen trifle. Dit is volledig van tevoren klaar te maken en je gebruikt vervolgens dezelfde cranberrysaus!
Makkelijk kerstmenu
Geglaceerde ham met sticky marmelade en cranberry saus
Bijgerecht: Geroosterde groentes
Aardappelpuree met knolselderij (sorry hier geen recept van maar is 50/50 aardappel en knolselderij)
Mascarpone frambozen trifle met cranberry saus
Dat ziet eruit als een heerlijk menu. Dit jaar dankzij een verspreking van mijn lief richting zijn ouders. Kerst avond bij mijn schoonouders in de keuken staan. En de volgende dag in mijn ouders keuken. Super leuk natuurlijk maar zo’n menu samenstellen waarmee je iedereen toch aardig tevreden stelt is een aardige opgave, wil al snel teveel omdat het allemaal wel lekker is. Een drukke kerst dus dit jaar. Gelukkig tweede kerstdag heerlijk rustig met z’n twee. Ik ga je menu optie overwegen, dankjewel.
Ik weet precies wat je bedoelt! Vorig jaar hadden we hetzelfde. Dit jaar wat makkelijker omdat we eerste kerstdag vrienden hebben en dan gaan gourmetten. Dat is lekker makkelijk. Tweede kerstdag komt mijn schoonvader da we doen het met 1 menu dit keer. Alhoewel mijn ouders misschien nog op kerstavond…. 🙂
Dit jaar ben ik alle dagen uitgenodigd, ook wel eens fijn….
Maar ik onthoud het voor het eerst volgende eet-feestje.
By the way…lekker bezig he, met een kookboek en al je olieen en andere mooie producten, en dan ook nog cursussen geven… Gaaf! Wat goed dat je dat allemaal doet. Ik vind een beetje bloggen al zoveel werk 🙂
Een mens moet lekker bezig blijven toch? 😉 Enne dat kookboek is niet van mij hoor. Ik heb de foto’s gemaakt maar de rest niet… Maar wel een hele hoop kookboeken gedaan de laatste tijd. En natuurlijk ook nog bloggen. Af en toe vraag ik mezelf wel eens af waar ik de tijd vandaan blijf halen!
Weer zo’n mooi menu! Toevallig maken wij met kerstavond ook een geglaceerde ham, maar dan met honing en mosterd.
Dat is ook altijd een gouden combinatie honing en mosterd!