Heb je geen zin om uren in de keuken te staan met de kerstdagen dan is dit makkelijke kerstmenu voor jou. De gerechten kun je nagenoeg geheel van tevoren bereiden en hoeven op de dag zelf alleen nog maar afgemaakt te worden!

Mascarpone frambozen trifle | simoneskitchen.nl

Als je net als ik bent dan zit je al dagen, weken… misschien zelfs maanden voor de kerst met stapels kookboeken om je heen ingespannen te turen naar recepten. Ik maak zelden iets twee keer, simpelweg omdat je als foodblogger toch ook graag elke keer wat nieuws op je blog wilt zetten en vijf keer achter elkaar andijvie stamppot gaat jullie vast ook gauw vervelen. De enige uitzondering op die kookregel is vaak kerst. Want met kerst wil ik toch wel graag zeker weten dat iets lukt. Al kan ik me nog levendig die eerste keer kalkoen herinneren! Haha… Wat lastig om die eerst uit te proberen dus dat was ‘god zegene de greep’ en gaan…

Feestelijke zalmtartaar met rucola olie | simoneskitchen.nl

Maar het leek me leuk om dit jaar maar eens een menu suggestie te doen met al ‘oude’ recepten. Onderverdeeld in een makkelijk menu (dat is dus deze), een medium en straks een uitdagende…

Dit driegangen makkelijk kerstmenu bestaat uit een overheerlijke zalmtartaar. Deze kun je makkelijk van tevoren al helemaal klaarmaken. Laat het opmaken van het bordje over tot het laatste moment of in ieder geval het toevoegen van de rucola olie. Dat kan een beetje uitlopen als het te lang staat.

De geglaceerde ham kun je zowel warm als koud serveren. Het is een goed idee om hierbij een homemade cranberrysaus te serveren. Ook die kan zowel warm als koud. De ham serveer je met geroosterde groentes. Gewoon alles in een grote ovenschaal doen, besprenkelen met peper, zout en olijfolie en roosteren in de oven. Je kunt het al van tevoren roosteren en op het laatst nog afmaken. Dan duurt het een stuk minder lang.

Aardappelpuree met knolselderij

De ham en groentes kun je serveren met een lekker smeuïge aardappelpuree en ik hou ervan als ik die combineer met knolselderij. Je doet dit dan 50% aardappel en 50% knolselderij.

Als uitsmijter voor dit makkelijke kerstmenu maak je de mascarpone frambozen trifle. Dit is volledig van tevoren klaar te maken en je gebruikt vervolgens dezelfde cranberrysaus!

Makkelijk kerstmenu

Zalmtartaar met rucola olie

Geglaceerde ham met sticky marmelade en cranberry saus

Bijgerecht: Geroosterde groentes

Aardappelpuree met knolselderij (sorry hier geen recept van maar is 50/50 aardappel en knolselderij)

Mascarpone frambozen trifle met cranberry saus

Kleverige ham | simoneskitchen.nl

Delen is fijn!