Jamie Oliver’s zeeduivel met pancetta
Zeeduivel met pancetta
Een heerlijk – ietwat decadent – gerecht met zeeduivel en pancetta. Perfect voor een kerstgerecht waarbij je de zeeduivel desgewenst kunt serveren met bijvoorbeeld groene asperges.
Het gerecht komt uit het boek van Jamie Oliver ‘Kook met Jamie“.
De zeeduivel met pancetta is zeker niet een gerecht wat je op elk moment van het jaar zult gaan eten. Ten eerste is het daarvoor te duur en ik vind het wel echt een gerecht dat met name geschikt is voor de feestdagen. De zeeduivel die ik gebruikte was flink aan de prijs. Maar wel de moeite waard overigens. En voor kerst geef je snel wat meer uit dan voor een doordeweekse avondmaaltijd.
Met kabeljauw ipv zeeduivel
Zeeduivel is ook al geen vis die je overal zult tegenkomen. Je kunt dit gerecht dan ook makkelijk maken met kabeljauw als alternatief of een andere mooie witvis. Of check dit recept voor kabeljauw met ontbijtspek en erwtenpuree. Dat is een prima feestelijk alternatief voor de zeeduivel met pancetta.
Pancetta vs ontbijtspek
Kun je geen pancetta vinden of vind je het te duur dan kun je dit ook prima vervangen door ontbijtspek, zoals ik trouwens hier ook gedaan heb.
De zeeduivel met pancetta serveer ik vervolgens met een lekker frisse citroenmayonaise. Je kunt dit snel maken door gekochte mayonaise te mengen met citroenrasp en schil, maar je kunt natuurlijk ook zelf mayonaise maken.
Om de zeeduivel met pancetta te maken begin je met het op smaak brengen van je vis. In dit geval met rozemarijn, citroen en peper. Extra zout heb je waarschijnlijk niet nodig omdat het spek al vrij veel zoute smaak afgeeft aan de vis tijdens het bakken.
Snij de rozemarijn naadjes wel mooi fijn. Je kunt ook tijm gebruiken of andere kruiden als je daar de voorkeur aan geeft. Rozemarijn is een vrij overheersende smaak dus als je daar niet van houdt is het prima om dat te vervangen.
Leg de plakjes spek neer op een plat oppervlak en leg hier de vis op. Rol dit op tot een strak geheel en zet het eventueel vast met een houten prikker tijdens het bakken.
Zeeduivel gewikkeld in pancetta
Ingrediënten
- 4 stevige vis filets van 2-5 cm dik ong 200 gr per stuk
- 1 takje rozemarijn alleen de blaadjes, fijn gesneden
- 2 citroenen rasp
- zwarte peper
- 16 plakjes pancetta of ontbijtspek
- 4 el mayonaise
- 2 bossen groene asperges
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200˚C. Bestrooi de visfilets met de geraspte citroenschil, rozemarijn en vers gemalen peper. Zout is niet nodig omdat het in zout spek wordt gewikkeld. Leg de plakjes ontbijtspek of pancetta op een snijplank neer en maak ze nog wat platter met de achterkant van een mes. Leg vier plakjes samen , leg er een visfilet op en rol tot het een gesloten pakketje is.
- Verhit een grote koekenpan die ook in de oven kan, doe er een beetje olie in en leg de vis in de pan met de goede kant boven. Bak voor ongeveer een minuut tot goudbruin aan de buitenkant en zet de pan dan even in de oven voor ongeveer 10-12 minuutjes. Afhankelijk van de dikte van je filets.
- Terwijl de vis in de oven staat heb je tijd om de citroen mayonaise te maken met of eigengemaakte mayo of mayonaise uit een pot. Voeg genoeg citroensap toe want de bedoeling is dat je een beetje zure mayo hebt. In combinatie met de vis en asperges is dit heerlijk. Prima als de mayonaise dunner is als je gewend bent.
- Kook of stoom de asperges en serveer met de vis en de citroen mayonaise
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.