2017

Aangezien de maand januari bij uitstek de maand is om eens terug te kijken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar de toekomst.. leek het me een goed moment om eens na te denken over de dingen die gaan komen.

Vorig jaar stond voor mij in het teken van voeding en wat voeding met je lichaam (en geest) doet. Mijn studie tot natuurvoedingsadviseur was daar een groot deel van natuurlijk, maar dat wil niet zeggen dat ik het dan ook ineens allemaal zo goed weet. Want voeding, gewicht en hoe ik daar mee omga blijft wel een struikelblok.

Althans dat was het zeker nog afgelopen jaar. Van heel gezond, naar heel ongezond, van wel sporten naar niet sporten. Ik heb het allemaal gedaan! Langzaam maar zeker begint er echter een soort structuur in te komen en een richting.

2018

Vooruitkijkend wil ik me meer gaan richting op voeding en hoe je dat kunt verwerken in een levensstijl die je ook op de lange termijn kunt volhouden. Want al die diëten werken echt wel, maar altijd op de korte termijn. Niemand wil de rest van zijn leven calorieën tellen of constant op moeten letten wat waar in zit. Maar overgewicht blijft wel een probleem van deze tijd. En ook eentje waar ik mee te kampen heb. In de afgelopen tijd ben ik 12 kilo kwijtgeraakt, maar het gaat echt niet snel. Over die 12 kilo heb ik 1,5 jaar gedaan. Maar weet je, dat is prima. Het hoeft niet snel te gaan, als het er maar af blijft. En dat bereik je alleen door je levensstijl en eetpatroon aan te passen. Niet door een crashdieet te volgen. Dat komt er altijd weer aan na verloop van tijd.

 canstockphoto52863225

En ik ben er zelf nog lang niet. Niet qua gewicht en niet qua voeding. Ik weet allemaal wel hoe het in elkaar zit, maar dat wil nog niet zeggen dat ik het voor mezelf allemaal helder heb. Want ook ik vergrijp me elke keer weer aan een lekkernij hier of een lekkernij daar. Het helpt natuurlijk ook niet heel erg mee als ik er de hele dag met mijn neus boven sta. En af en toe is prima, maar ik kan heel goed doorslaan… 🙂

Wat werkt voor jou…

Een ding waar ik wel achter ben is dat er niet één levensstijl is die voor iedereen goed is. Wat voor mij werkt, werkt misschien niet voor jou en andersom. De wetenschap over voeding staat echt nog in de kinderschoenen. Er is nog zoveel wat we gewoon nog niet weten. Onderzoeken spreken elkaar continue tegen en nieuwe bevindingen komen elke week weer naar voren. En dan heb je nog de onderzoeken die zwaar gesponsord zijn door mega grote foodbedrijven. Dus als consument is de term ‘door de bomen het bos niet meer zien’ wel redelijk actueel.

Een goed voorbeeld van hoe inzichten kunnen veranderen is een boek dat ik momenteel aan het lezen ben over de historie van suiker. Hoe grappig is het om te lezen dat suiker vroeger als medicijn werd gezien, het was een stof die heel erg goed voor je was en dus overal in mocht (en moest) zitten. Het werd gegeven aan mensen die zich een beetje slapjes voelden, aan iedereen die ook maar iets mankeerde werd suiker voorgeschreven. Want het ‘was goed voor lichaam en geest’.

Ananasjuice met komkommer

Hoe anders is dat nu! Maar de inzichten over voeding en voedingstoffen veranderen continue. Een deel van het probleem is ook dat de invloed van voeding op je lichaam extreem lastig te testen is. Je kunt het namelijk niet isoleren. Je kunt iemand niet een jaar lang alleen maar broccoli te eten geven en verder niks, alleen om te kijken wat het effect is van broccoli. Ondanks het feit dat broccoli zeker gezond is, zal de gezondheid van de testpersoon waarschijnlijk niet al te best zijn aan het eind van dat jaar. Bovendien is een voedingsstof altijd meer dan de som van de onderdelen. Oftewel; je kunt een vitamine niet isoleren en verwachten dat het hetzelfde resultaat heeft als diezelfde vitamine ín een voedingsmiddel.

En dat maakt alle onderzoeken die op het gebied van voeding zijn gedaan vaak voor meerdere verklaringen vatbaar. Onderzoeken waarbij de proefpersonen in een gecontroleerde omgeving allemaal exact hetzelfde te eten kregen zijn er wel, maar niet echt veel. Simpelweg omdat je daarvoor mensen moet opsluiten in een hok en afgepaste hoeveelheden moet geven.  Niet heel handig.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat alle onderzoeken onzin zijn. Verre van dat. Maar het geeft wel aan waar de moeilijkheidsgraad zit bij sommige uitslagen. (en dan hebben we het nog niet eens over de uitslagen die gesponsord zijn door de suiker/frisdrank/monsanto/unilever of wat voor andere industrie dan ook.

Zoektocht

Het komende jaar zal mijn zoektocht naar voeding, gezondheid en levensstijl verder gaan. Natuurlijk altijd in combinatie met lekkere recepten! Hoe 2018 er verder uit gaat zien…. ik weet het nog niet goed. Ik denk dat het een jaar vol veranderingen gaat worden. En welke dat zijn? Dat zal nog moeten blijken. Ik hou jullie op de hoogte!

Delen is fijn!