Simone's Kitchen

Speltbroodjes door Lianne van Focus on Foodies

Als jullie goed hebben opgelet dan heb je Lianne’s blog, Focus on Foodies al meerdere keren hier voorbij zien komen. Zoals Lianne hieronder al aangeeft hadden we afgesproken om voor elkaar een gastblog te maken tijdens de vakantie periode en voila, hier is dan Lianne’s bijdrage met deze lekkere speltbroodjes. Speltbrood staat al een tijdje op mijn ‘te maken’ lijstje (die natuurlijk waanzinnig lang is) en ik kan er nu natuurlijk helemaal niet meer omheen!

Mini speltbroodjes | simoneskitchen.nl

Weet je nog dat ik voor Focus on Foodies naar Noorwegen ben geweest? Hier heb ik 3 dagen onwijs gelachen met Simone van Simone’s Kitchen en na onze trip naar Noorwegen spraken we af eens een gastblog voor elkaar te schrijven. Simone maakte aan het begin van deze maand het heerlijke Chocolade bananenbrood voor Focus on Foodies en vandaag vind je dus mijn mini speltbroodjes op Simoneskitchen!

Mini spelt broodjes | simoneskitchen.nl

Kleine broodjes zijn leuk als je eters krijgt, want dan presenteer je ze in een klein mandje op tafel en dat staat gezellig. Daarnaast zijn ze natuurlijk gewoon erg lekker ;-)! Maar dat het zo gemakkelijk was om zelf broodjes te maken, was voor mij een verrassing. Het enige wat je nodig hebt is speltbloem, wat gist, olijfolie en water. Even het deeg (laten) kneden en dat is het al. Je bent dus binnen no-time klaar en dan staat er een ovenschaal met heerlijke, versgebakken broodjes op je te wachten.

Tarwevrije speltbroodjes | simoneskitchen.nl

Ook erg leuk trouwens om te serveren als je een brunch houdt, want je kunt ze met van alles beleggen. Zoet, zout, het maakt niet uit. Denk bijvoorbeeld aan een beetje hummus met komkommer, of suikervrije jam. Of, voor tijdens de lunch, gerookte zalm met avocado en rucola. Ik kan nog wel even doorgaan en krijg er spontaan trek van. En zeg nou zelf; er is toch niets leuker dan je eigen verse broodjes op tafel?

Fijn aan deze broodjes is ook dat ze van speltmeel zijn gemaakt. Als je een glutenvrije versie wilt maken, kun je natuurlijk ook glutenvrije bakmeel gebruiken; het kan wel zijn dat de broodjes dan iets droger worden. Doordat er ook geen suiker, zuivel of eieren aan de broodjes zijn toegevoegd, zijn ze voor veel mensen geschikt.
Eet smakelijk alvast!

Tarwevrije spelt broodjes
Ingredienten
  •  
  • 250 gram speltmeel
  • 3,5 gram gist
  • 125 ml lauwwarm water
  • scheut olijfolie
  • flinke snuf zout ca. 5 gram
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Doe het meel, zout en gist in een keukenmachine.
  3. Terwijl je de machine aanzet, voeg je langzaam het lauwwarme water en de olijfolie toe. Je kunt naar smaak wat zaden en pitten (of rozijnen) aan het deeg toevoegen. Laat de machine het deeg ongeveer 5 minuten kneden.
  4. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak kleine bolletjes van het deeg en leg deze op de bakplaat. Ga hiermee door tot het deeg op is.
  5. Leg een schone, vochtige theedoek over de bolletjes heen en laat het deeg ongeveer 40 minuten rijzen.
  6. Sprenkel nog wat bloem over de bolletjes heen en snijd met een mes de bolletjes in aan de bovenkant. Besprenkel eventueel ook met maanzaadjes of sesamzaadjes.
  7. Bak in 12-15 minuten goudbruin.

Delen is fijn!

5 comments

  1. Avatar

    Spelt is een tarwesoort en kan daarom dus nooit tarwevrij zijn 😉

  2. Avatar

    Voor hoeveel broodjes is dit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!