Rosbief met een groen korstje | simoneskitchen.nl

“Je bent wat je eet.”, Als dat gezegde waar is, wil ik niet langer sla of komkommer zijn.
Ik weet allemaal wel dat het voor ‘een goed doel’ is, maar ik ben nu gewoon even helemaal klaar met groenten.
Deze Dude heeft het even gehad met courgettes en wortel in de citruspers of erger.
Ik wil iets maken met vlees. Rode kleuren in de keuken. En dan niet het rood van biet, tomaat of paprika!Mijn prachtige collectie vleesmessen van Global hangt er maar treurig en verlaten bij aan de magneetstrip boven het aanrecht en ik moet ze echt weer eens aan het werk zetten.

20160203-MH2A7898
‘Wat houd je tegen?’, hoor ik iedereen denken. ‘Koop een mooi stuk vlees en ga ermee aan de slag.’
Dat zou ik ook wel willen, maar er is één klein probleem: Sinds de Misses de hardhandige aanvaring met een Noorse reuzeneik heeft gehad, wil ze voornamelijk gezonde maaltijden.
En sinds ze wat mobieler is en met haar rolstoel door het huis raast, kan ik momenteel weinig smokkelen in het ‘groenvoer’ regime dat nu de keuken regeert.

Vandaag ben ik er klaar mee en ga gewoon een mooi stuk vlees bereiden. Maar voor ik zover kan komen moet ik natuurlijk wel eerst wat toeren uithalen.

Rosbief met een groen korstje | simoneskitchen.nl

Om te beginnen moet ik, met gevaar voor eigen leven, zo’n groot stuk vlees het huis binnen smokkelen. Met gevaar voor eigen leven, want als de Misses dit doorkrijgt, heb ik bij de voordeur al een klap met een prei te pakken.
En dan moet ik er ook nog eens voor zorgen dat het vlees er straks op het bord niet direct als vlees uitziet.
Ik had voor beide problemen een listig plan bedacht.
Bij de groenteman haalde ik basilicum, tijm en peterselie en vroeg gelijk om zo’n extra bruine, papieren zak. Hiermee liep ik rechtstreeks naar de slager.
“Lang niet gezien, meneer.”, riep de slager vrolijk toen ik binnen stapte. “Vertel mij wat!”, bromde ik binnensmonds.
Ik kocht een mooi stuk rosbief en liet die door de slager in de bruine zak stoppen, waarop met grote letters: ‘De gezondste groenten en fruit’, stond vermeld.
De zak met zalige inhoud plaatste ik tussen alle andere boodschappen in de tas en ik vertrok huiswaarts.

Rosbief met een groen korstje | simoneskitchen.nl

Rosbief met een kruidenkorst

Thuis gekomen pakte ik vrolijk alle boodschappen uit de tas en hield extra demonstratief de papieren zak omhoog. De Misses knikte goedkeurend toen zij het bruine papier zag, wat voor haar betekende dat er weer een nieuwe lading groente gearriveerd was. Ik zag haar greep om de prei die zij dreigend omhoog hield verslappen en wachtte tot ze de biologisch gekweekte knuppel naast haar neer legde.
Terwijl ik haar een kopje thee op bed bracht, schoof ik met mijn voet de rolstoel zover van het bed weg, dat de Misses er net niet meer bij kon.
Dit klinkt gemeen, maar bij hetgeen ik zo dadelijk ging staan braden, kon ik de rondrijdende Argus ogen van de Misses niet gebruiken.
Yep, wanneer er te lang iets tussen een Dude en zijn vlees staat, smeedt hij snode plannen.

“Wat ga je maken?”, riep de Misses vanuit de woonkamer. “Iets groens.”, antwoordde ik kort terug. Bij mijn antwoord zag ik mijn vleesmessen alweer treurig hangen.
Maar toen ik uit de groentenzak die mooie rosbief haalde, klaarde het humeur van de messen gelijk weer op.
Ik gaf mijn snijvrienden een dikke knipoog en fluisterde ze toe, dat we er vandaag weer eens een ouderwets snijfeestje van gingen maken.

Om de Misses toch het gevoel van ‘groen’ te geven, rolde ik de rosbief in een prachtige kruim waar ik de knalgroene kruiden in had mee gemalen.
Rustig afbraden in de oven en serveren met wat knapperige groenten.
Iedereen tevreden, toch?

Rosbief met een groen korstje | simoneskitchen.nl

Gebraden rosbief met een korst van basilicum

Nog geen review

Een heerlijk gebraden rosbief in een kruimig jasje van paneer en kruiden.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 3 uur
totaal 3 uur 10 minuten

8 personen

Ingrediënten

 • 1 kilo rosbief aan één stuk
 • 1 bosje basilicum alleen de blaadjes gebruiken
 • 100 gr Panko Japans broodkruim of paneermeel
 • 1,5 tl tijm alleen de blaadjes gebruiken
 • 1 tl peterselie
 • 2 teentjes knoflook gepeld
 • 1 limoen de rasp van de schil en het sap van een halve limoen gebruiken
 • 1 ei alleen het eiwit gebruiken
 • 400 ml runderfond als je dit niet zelf wilt maken, koop je gewoon een pot runderfond
 • zout en peper
 • 1 of 2 flesjes bier

 • Verwarm de oven voor op 100°. Doe de panko, alle kruiden, knoflook en limoenrasp in een staafmixer of keukenmachine en pureer even kort. Voeg het eiwit en limoensap toe en pureer nog even verder. Giet de kruidenkruim in een lage braadslee waarin je straks de rosbief door het kruim kunt rollen
 • Verhit olie in een stevige koekenpan en smelt een klont boter in de olie. Braad de rosbief in de olie in ongeveer 5 minuten rondom bruin. Haal de rosbief uit de pan en laat deze een beetje afkoelen. Giet de runderfond in de pan en roer de aanbaksels even los van de bodem. Laat op hoog vuur de fond tot ongeveer de helft inkoken tot een jus. Haal van het vuur en bewaar de jus voor later
 • Wanneer de afgekoelde rosbief een beetje vochtig is, dep hem dan met wat keukenpapier en rol hem vervolgens door de kruim. Druk de groene crumble stevig aan, zodat de rosbief helemaal met een groen jasje is bedekt. Leg de rosbief in een schone braadslee en bedek hem losjes met aluminiumfolie (zodat de korst niet verbrandt). Prik een kernthermometer (iedere echte Dude heeft er een) in de rosbief en zet hem in een schone braadslee in de oven. Stel de temperatuur op de thermometer in op 50° voor rood vlees of 55° voor rosé. Laat de rosbief rustig garen tot je de gewenste temperatuur hebt. Dit neemt zo'n 2 tot 3 uur in beslag. Drink in deze tijd een biertje
 • Haal het vlees uit de oven zodra de juiste temperatuur is bereikt en laat hem nog even rusten. Verwarm nu de jus in een steelpannetje en schep de baksels uit de braadslee erbij. Laat kleine klontjes boter in de jus smelten (stuk voor stuk) tot je een mooie gladde jus hebt
 • Snij mooie plakken van de rosbief en serveer deze met knapperige groenten en een lepel van de lekkere jus.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.