Plaattaart! Hoe lekker is dit wel niet? Een heerlijk krokante korst met lekker veel groene asperges en gerookte zalm. Ik kan dit wel elke dag eten.

Plaattaart met asperges en zalm

Plaattaart met asperges

Dat ik fan ben van de groene asperges is misschien geen geheim meer. Ik vind zowel de witte als de groene lekker, maar als ik de keus heb kies ik toch meestal voor de groene asperge. Het is makkelijker want je hoeft ze niet te schillen en ik vind de smaak lekkerder dan de witte. Maar als jij blij wordt van witte asperges, dan kun je die natuurlijk ook gebruiken voor de plaattaart met asperges.

Met bladerdeeg

De asperge plaattaart maak je af met rode ui, doperwtjes, verse kruiden en natuurlijk gerookte zalm. De gerookte zalm doe je er pas op nadat de plaattaart uit de oven is gekomen. Als ik iets niet lekker vind dan is het wel het meebakken van de gerookte zalm. Dat doe ik dus niet. Hoe dan ook geen goed idee want dan droogt de zalm uit en dat is mega zonde.

Plaattaart met asperges

Insmeren

Je smeert de plak bladerdeeg in met creme fraiche. Overigens is het handigste om een rechthoekige rol bladerdeeg te gebruiken. Je hebt ook ronde op de rol, dus let daar even op. Een ronde kan overigens wel, maar een rechthoekige is makkelijker.

Na het insmeren – zorg dat er een randje van een centimeter overblijft rondom – beleg je de plaattaart met de asperges, de rode ui en de doperwten en je bakt het af in de oven voor ongeveer 20-25 minuten of tot goudbruin en gaar.

Eenmaal uit de oven laat je het een klein beetje afkoelen voor je de gerookte zalm plakken erover verdeeld. Eet meteen. De plaattaart met asperges is echt het lekkerste als het warm of lauwwarm is. Dan blijft het bladerdeeg ook lekker knapperig.

Probeer ook deze plaattaarten eens:

plaattaart met asperges
Print recept Pin recept Bewaar als favoriet
No ratings yet

Plaattaart met asperge en gerookte zalm

Een heerlijke en makkelijke plaattaart met knapperig bladerdeeg en groene asperges
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Porties: 4 personen

Benodigdheden

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg (koelvak)
  • 100 gram crème fraîche
  • 350 gram groene asperges
  • 1 kleine rode ui
  • 50 gram doperwten diepvries
  • ¼ bosje bieslook in heel dunne ringetjes
  • ¼ bosje dille geplukt
  • 200 gram gerookte zalm

Instructies

  • Verwarm de oven op 200°C.
  • Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat met bakpapier. Smeer de crème fraîche uit over de bodem, laat de randen vrij en strooi de fijngesneden bieslook er overheen.
  • Ontdooi de doperwten door kort onder de warme kraan te houden in een zeefje, en dep goed droog.
  • Snijd de rode ui in flinterdunne ringen en verspreid er over. Snijd de harde onderkant van de asperges en halveer ze over de lengte. Verdeel over het bladerdeeg, samen met de doperwten.
  • Bak de plaattaart 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Verdeel de gerookte zalm over de warme plaattaart en garneer met de dille.
Gang: Voorgerecht
Keuken: Hollandse keuken
Trefwoord: bladerdeeg, gerookte zalm

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 520kcal, Koolhydraten: 36g, Eiwit: 17g, Vet: 35g, Verzadigd vet: 12g, Meervoudigd onverzadigd vet: 4g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 17g, Cholesterol: 40mg, Natrium: 555mg, Kalium: 400mg, Vezels: 4g, Suiker: 5g, Vitamine A: 1216IU, Vitamine C: 13mg, Calcium: 60mg, Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!
Closeup plaattaart met asperges

Delen is fijn!