Hou je van kip dan ga je dit recept voor gekarameliseerde kippenvleugeltjes gegarandeerd lekker vinden. Het is super eenvoudig en vingerlikkend lekker.

Gekarameliseerde kippenvleugeltjes met balsamico

Gekarameliseerde kippenvleugeltjes

Ik maakte deze gekarameliseerde kippenvleugeltjes met de kip van oranjehoen. Naar mijn mening echt de lekkerste kip die je kunt vinden (o.a. verkrijgbaar via Crisp). Maar uiteraard kun je dit maken met willekeurig welke kip je maar kunt vinden.

Ik koop vaak de onderdelen van een hele kip en merk dat ik dan toch de neiging heb om de kippenvleugeltjes het langste te laten liggen. Waarom? Ik heb geen idee, misschien omdat ze in verhouding meer botjes bevatten dan een drumstick?

Gekarameliseerde kippenvleugeltjes met balsamico

Valt van het bot af

Nu hoef je je over die extra botjes eigenlijk al helemaal geen zorgen te maken, want de kip is zo gaar dat de botjes er bijna vanzelf uit vallen. En juist de kippenvleugeltjes hebben wat meer huid en aangezien die met dit recept lekker crispy wordt hoor je mij niet klagen.

De kippenvleugeltjes gaan vrij lang in de oven om te zorgen dat ze lekker gekarameliseerd worden. Je mixt eerst je marinade door de balsamico, knoflook, suiker (optioneel), citroensap en peper en zout te mengen. Hiermee wrijf je de kippenvleugels goed in en je doet alles vervolgens in een ovenbestendige schaal of pan.

En dan is het vervolgens wachten tot het gaar is. Ik heb de kippenvleugeltjes wel nog een paar keer met de marinade overgoten. Dus even de oven open doet en met een lepel het vocht over de vleugeltjes scheppen. Dat komt de smaak zeker ten goede.

Rauwe kippenvleugeltjes

Hoeveel personen

Ik ben hier uitgegaan van vrij grote kippenvleugels. Afhankelijk van hoe je het serveert is dat dan genoeg voor twee of voor vier personen. Als je het als onderdeel van de maaltijd serveert is het wellicht genoeg om er een per persoon te serveren. Maar ze zijn wel zo lekker dat je er waarschijnlijk twee per persoon wilt geven.

Suiker of geen suiker

Afhankelijk van welke balsamico je hebt kun je nog een schepje suiker toevoegen om het iets zoeter te maken. Dit kun je vervangen voor honing, erythritol of kokosbloesemsuiker. Of helemaal weglaten. Sommige balsamico’s zijn zoet genoeg en hebben geen extra suiker nodig.

Het is wel erg lekker om de gekarameliseerde kippenvleugeltjes nog te serveren met een rokerige barbecuesaus.

Gekarameliseerde kippenvleugels

Gekaramaliseerde kippenvleugeltjes met balsamico

5 van 1 stem
GangHoofdgerecht
KeukenHollandse keuken

Heel eenvoudig maar zo lekker! Perfect voor een feestje of voor bij de maaltijd
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 45 minuten
totaal 55 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 500 gr kippenvleugeltjes
  • 60 ml balsamico
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1-2 el suiker
  • 1 el citroensap
  • peper en zout
  • 2 el verse bieslook gehakt
  • Barbecuesaus om te serveren

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
    Meng de balsamico met de suiker, knoflook, peper en zout en de azijn.
  • Doe de kippenvleugeltjes in een kom en schenk de balsamicomix eroverheen. Meng het goed door en zorg dat alle kip bedekt is met de balsamico.
  • Doe alles (inclusief extra balsamico) in een ovenschaal en rooster voor 40-45 minuten in de oven tot gaar en goudbruin.
  • Serveer de kippenvleugeltjes met barbecuesaus en bestrooi voor serveren met de gehakte bieslook

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 358kcal | Koolhydraten: 13g | Eiwit: 25g | Vet: 22g | Verzadigd vet: 6g | Meervoudigd onverzadigd vet: 5g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 9g | Transvet: 0.3g | Cholesterol: 104mg | Natrium: 107mg | Kalium: 276mg | Vezels: 0.2g | Suiker: 11g | Vitamine A: 330IU | Vitamine C: 7mg | Calcium: 34mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.