Gekarameliseerde kippenvleugeltjes met balsamico
Hou je van kip dan ga je dit recept voor gekarameliseerde kippenvleugeltjes gegarandeerd lekker vinden. Het is super eenvoudig en vingerlikkend lekker.
Gekarameliseerde kippenvleugeltjes
Ik maakte deze gekarameliseerde kippenvleugeltjes met de kip van oranjehoen. Naar mijn mening echt de lekkerste kip die je kunt vinden (o.a. verkrijgbaar via Crisp). Maar uiteraard kun je dit maken met willekeurig welke kip je maar kunt vinden.
Ik koop vaak de onderdelen van een hele kip en merk dat ik dan toch de neiging heb om de kippenvleugeltjes het langste te laten liggen. Waarom? Ik heb geen idee, misschien omdat ze in verhouding meer botjes bevatten dan een drumstick?
Valt van het bot af
Nu hoef je je over die extra botjes eigenlijk al helemaal geen zorgen te maken, want de kip is zo gaar dat de botjes er bijna vanzelf uit vallen. En juist de kippenvleugeltjes hebben wat meer huid en aangezien die met dit recept lekker crispy wordt hoor je mij niet klagen.
De kippenvleugeltjes gaan vrij lang in de oven om te zorgen dat ze lekker gekarameliseerd worden. Je mixt eerst je marinade door de balsamico, knoflook, suiker (optioneel), citroensap en peper en zout te mengen. Hiermee wrijf je de kippenvleugels goed in en je doet alles vervolgens in een ovenbestendige schaal of pan.
En dan is het vervolgens wachten tot het gaar is. Ik heb de kippenvleugeltjes wel nog een paar keer met de marinade overgoten. Dus even de oven open doet en met een lepel het vocht over de vleugeltjes scheppen. Dat komt de smaak zeker ten goede.
Hoeveel personen
Ik ben hier uitgegaan van vrij grote kippenvleugels. Afhankelijk van hoe je het serveert is dat dan genoeg voor twee of voor vier personen. Als je het als onderdeel van de maaltijd serveert is het wellicht genoeg om er een per persoon te serveren. Maar ze zijn wel zo lekker dat je er waarschijnlijk twee per persoon wilt geven.
Suiker of geen suiker
Afhankelijk van welke balsamico je hebt kun je nog een schepje suiker toevoegen om het iets zoeter te maken. Dit kun je vervangen voor honing, erythritol of kokosbloesemsuiker. Of helemaal weglaten. Sommige balsamico’s zijn zoet genoeg en hebben geen extra suiker nodig.
Het is wel erg lekker om de gekarameliseerde kippenvleugeltjes nog te serveren met een rokerige barbecuesaus.
Gekaramaliseerde kippenvleugeltjes met balsamico
Ingrediënten
- 500 gr kippenvleugeltjes
- 60 ml balsamico
- 2 teentjes knoflook geperst
- 1-2 el suiker
- 1 el citroensap
- peper en zout
- 2 el verse bieslook gehakt
- Barbecuesaus om te serveren
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C.Meng de balsamico met de suiker, knoflook, peper en zout en de azijn.
- Doe de kippenvleugeltjes in een kom en schenk de balsamicomix eroverheen. Meng het goed door en zorg dat alle kip bedekt is met de balsamico.
- Doe alles (inclusief extra balsamico) in een ovenschaal en rooster voor 40-45 minuten in de oven tot gaar en goudbruin.
- Serveer de kippenvleugeltjes met barbecuesaus en bestrooi voor serveren met de gehakte bieslook
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.