Simone's Kitchen

Honingmeloen, bosbessen en vanille-ijsje op een stokkie

waterijsjes

Waterijsje… Rare benaming eigenlijk maar wat is nou een goed Nederlands woord voor een ‘popsicle’? Ijsje op een stokje? Likijsje? (klinkt toch ook niet) of wat zullen we er eens van gaan maken? Want water… Dat zit er niet in deze heerlijke ijsjes (ja, ja, ik weet wel dat er water zit in fruit enzovoort, maar geen extra water!) Fruit zit er des te meer in en een kleine hoeveelheid suiker. Ik heb in het recept de suiker slechts bij benadering aangegeven want de exacte hoeveelheid is heel erg afhankelijk van de zoetheid van het gebruikte fruit. Proeven is dus essentieel!

Waterijsjes

We hadden nog een overdosis meloen liggen. Ze waren bij de Appie vorige week twee voor de prijs van 1 dus ja, wat doe je dan? Dan neem je er twee mee. Vier in mijn geval want ik had watermeloen en honingmeloen gekocht… Vier enorme meloenen dus… 😉 De helft is verdwenen in salades, maar de andere helft lag op het aanrecht te wachten tot een van de katten er misschien mee aan de haal zou gaan… (niet zo raar als je misschien denkt, want als we even niet kijken, presteren ze het om met van alles aan de haal te gaan… En een meloen rolt zo leuk…)

Belinda zou deze ochtend speciaal komen om een ijsje te proeven, nadat ik haar lekker had zitten maken met de aardbeien ijsjes van vorige week of twee weken terug. Dus ja, het moesten natuurlijk wel lekkere worden. De watermeloen, die ik eigenlijk wilde gebruiken, was eigenlijk al te ver heen… Jammer maar echt te melig geworden. Heeft iemand nog een idee wat je dan nog wel met die meloen kunt doen trouwens? Ergens doorheen verwerken ofzo? Iemand een tip?

Gelukkig had ik nog blauwe bessen in de vriezer liggen (echt een aanrader om het nodige fruit in de vriezer te bewaren Komt altijd wel van pas!) en een lekker mengseltje maken hiervan was zo gebeurd. Laat de bessen wel een beetje ontdooien voor je ze in de blender maalt want anders krijg je stukjes ijs en geen puree. De bosbessen-mix was iets te dik om goed in de Zoku te gieten dus daar moet ik volgende keer ook over nadenken… Hoe dan ook, de smaak combinatie is geweldig dus zeker maken!

waterijsjes
Print recept Pin recept
No ratings yet

Honing meloen bosbessen ijs

Porties: 6

Ingrediënten

  • 250 gr blauwe bessen
  • 1 honing meloen
  • paar scheppen suiker
  • sap van 1 limoen
  • sap van 1 citroen
  • 4 el vanillekwark

Instructies

  • Snij de meloen doormidden en verwijder de pitten voordat je het meloenvlees lossnijd en in de blender doet. Doe er het sap van de citroen en de meloen bij en een paar schepjes suiker. Niet teveel suiker ineens, je kunt er altijd later nog wat bij doen.
  • Draai in de blender tot alles mooi glad is en proef of de smaak goed is. Is het te melig, doe er dan nog wat citroen bij, is het niet zoet genoeg een schepje suiker en roer nog even goed door.
  • Zet dit mengsel in de koelkast tot gebruik
  • Draai de blauwe bessen samen met de vanille kwark tot een smeuiig mengsel en proef ook hier of er een beetje suiker bij moet. Kijk ook of het mengsel dun genoeg is om in een ijshouder te gieten.
  • Als je een zoku hebt haal je die nu uit de vriezer, doe je de stokjes erin en giet om en om een laagje meloen mengsel en een laagje blauwe bessen mengsel erin. Wacht 7-9 minuten er haal de ijsjes eruit.
  • Heb je een normale ijsvorm, doe dan eerst de eerste laag erin en giet voorzichtig de tweede laag erop. Ik weet niet precies of dat goed gaat.... Lekker is het hoe dan ook!
  • Deze hoeveelheid maakt overigens veel te veel. Mijn Zoku maakt in totaal 6 ijsjes per keer, en ik heb nog aardig wat meloen mengsel over. De bosbessen zijn op, dus morgen weer een nieuwe combi dan maar!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.