Meloen ijs met bosbessen en vanille kwark. Hoe lekker is dat wel niet op warme zomerdagen? Het is makkelijk om te maken en als je een ijsmaker hebt duurt het bevriezen een paar minuten. Maar ook zonder een ijsmaker, is het makkelijk om te doen. Alleen wat langer wachten!

meloen ijs met bosbessen

Meloen ijsjes met bosbessen

Waterijsje… Rare benaming eigenlijk maar wat is nou een goed Nederlands woord voor een ‘popsicle’? Ijsje op een stokje? Likijsje? (klinkt toch ook niet) of wat zullen we er eens van gaan maken? Want water… Dat zit er niet in deze heerlijke ijsjes (ja, ja, ik weet wel dat er water zit in fruit enzovoort, maar geen extra water!) Fruit zit er des te meer in en een kleine hoeveelheid suiker. Ik heb in het recept de suiker slechts bij benadering aangegeven want de exacte hoeveelheid is heel erg afhankelijk van de zoetheid van het gebruikte fruit. Proeven is dus essentieel!

Meloen ijs met vanille kwark

Honing meloen

Om deze heerlijke meloen ijsjes te maken heb je een mooi rijpe meloen nodig. Hoe zoeter de meloen, des te zoeter de ijsjes worden natuurlijk. Ik gebruikte hier honing meloen, maar een guantaloupe is ook heerlijk (en zo mooi oranje!) Watermeloen is een stuk minder zoet en vind ik hier minder geslaagd, maar als dat jouw favoriete meloensmaak is dan zeker doen.

Ik combineerde het meloen ijs met bosbessen die ik toevallig nog in de vriezer had liggen. Het is handig om de bosbessen even een klein beetje te laten ontdooien voor je ze in de blender doet. Ik combineerde de bosbessen met een paar eetlepels vanille kwark. Dit kun je ook vervangen voor vanille yoghurt of naturel yoghurt.

De meloen pureerde ik met een beetje limoen en suiker. De limoen is optioneel maar ik vind dat altijd wel lekker fris in combinatie met de meloen. Om het twee lagen effect te krijgen in het meloen ijs giet je eerst de ene helft in de zoku ijsmaker en daarna de tweede. Een zoku duurt ongeveer 7-9 minuten voor je ijsje klaar is. Maar uiteraard kun je ook prima gewone ijsvormpjes gebruiken. Ik gebruik daarvoor bij voorkeur siliconen ijsvormpjes. Die krijg je er makkelijk weer uit. Wel zo handig.

Meloen ijsjes

Afhankelijk van het formaat van je vormpjes kun je hier ongeveer 8-10 meloen ijsjes mee maken. Wat ook erg lekker is, is om een beetje vlierbloesemsiroop te gebruiken in plaats van de suiker om je meloen ijsjes te zoeten.

meloen ijs

Meloen ijs met bosbessen

Nog geen review
GangDessert
KeukenHollandse keuken

Een lekker fris ijsje met honing meloen, bosbessen en vanille
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 4 uur
totaal 4 uur 10 minuten

10 ijsjes

Materiaal

Ingrediënten

  • 250 gr blauwe bessen
  • 1 honing meloen
  • paar scheppen suiker
  • sap van 1 limoen
  • sap van 1 citroen
  • 4 el vanillekwark

  • Snij de meloen doormidden en verwijder de pitten voordat je het meloenvlees lossnijd en in de blender doet. Doe er het sap van de citroen en de meloen bij en een paar schepjes suiker. Niet teveel suiker ineens, je kunt er altijd later nog wat bij doen.
  • Draai in de blender tot alles mooi glad is en proef of de smaak goed is. Is het te melig, doe er dan nog wat citroen bij, is het niet zoet genoeg een schepje suiker en roer nog even goed door.
  • Zet dit mengsel in de koelkast tot gebruik
  • Draai de blauwe bessen samen met de vanille kwark tot een smeuiig mengsel en proef ook hier of er een beetje suiker bij moet. Kijk ook of het mengsel dun genoeg is om in een ijshouder te gieten.
  • Als je een zoku hebt haal je die nu uit de vriezer, doe je de stokjes erin en giet om en om een laagje meloen mengsel en een laagje blauwe bessen mengsel erin. Wacht 7-9 minuten er haal de ijsjes eruit.
  • Heb je een normale ijsvorm, doe dan eerst de eerste laag erin en giet voorzichtig de tweede laag erop. Ik weet niet precies of dat goed gaat…. Lekker is het hoe dan ook!
  • Deze hoeveelheid maakt overigens veel te veel. Mijn Zoku maakt in totaal 6 ijsjes per keer, en ik heb nog aardig wat meloen mengsel over. De bosbessen zijn op, dus morgen weer een nieuwe combi dan maar!

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 78kcal | Koolhydraten: 19g | Eiwit: 2g | Vet: 0.3g | Verzadigd vet: 0.1g | Meervoudigd onverzadigd vet: 0.1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 0.02g | Natrium: 29mg | Kalium: 311mg | Vezels: 2g | Suiker: 17g | Vitamine A: 78IU | Vitamine C: 25mg | Calcium: 9mg | Ijzer: 0.3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!
Meloen ijsjes

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.