Wil je meer weten over fotograferen met kunstlicht? Check dan ook de masterclass foodfotografie & styling op de FoodieAcademie! Meer details hier. Of lees verder voor de tips om te fotograferen met Ikea lampjes. De makkelijkste én goedkoopste oplossing voor de donkere dagen!

Foodfotografie met Ikea lampjes. Foodfotografie bij kunstlicht

Fotograferen in de donkere maanden van het jaar

We kennen het allemaal wel; dat rottige licht dat om vier uur eigenlijk al niet meer genoeg is om een fatsoenlijke foto te maken. En dus moet je ofwel je eten de volgende dag op de foto zetten ofwel je moet kunstlicht gaan gebruiken. Vorig jaar heb ik een aantal workshops kunstlicht gegeven, maar vanwege mijn (veel te) drukke schema zit dat er dit jaar even niet in voor zover ik kan zien. Dus leek het me handig om in ieder geval een blogpost te schrijven hoe je met kunstlicht toch een fatsoenlijke foto kunt maken.

In die categorie verscheen al eerder een paar posts dus als je de rest ook wilt lezen check dan hier even voor de informatie en een overzicht van alle posts met fotografie tips. Maar goed, de Ikea lampjes dus. Ik word overigens niet gesponsord door Ikea, voor het geval iemand dat nu denkt. Dit zijn gewoon hele handige lampjes en kan ongetwijfeld ook met andere gedaan worden, maar deze gebruik ik.

Met een lampje zonder correctie
Met een lampje zonder correctie

Om te beginnen; het type lampje dat hier is gebruikt heet Jansjo en kost € 9,99. je hebt twee varianten; eentje met een klem om aan de tafelrand te klemmen en eentje met een voetje. Je hebt die met het voetje nodig anders heb je te weinig speelruimte.

Dan heb je nodig voor het maken van de foto’s:

  • twee lampjes
  • 2 stukken piepschuim
  • 1 diffuser (dit kan ook vitrage, bakpapier oid zijn zolang het maar licht doorlaat)
  • een camera natuurlijk
  • een statief
  • een lange tafel

Stap 1 ; een lampje schuin achter

Ik hou van tegenlicht dus de setup heb ik hier ook zo gemaakt. Even afhankelijk van je onderwerp kun je dit natuurlijk varieeren, maar het gaat erom dat je ongeveer begrijpt hoe je de set op moet bouwen. In de foto hierboven zie je het resultaat met 1 lampje, zonder enige correctie. Je zet je eerste lampje schuin achter je onderwerp neer zoals in het voorbeeld. Je kunt met het lampenkopje een beetje draaien tot je de gewenste hoek te pakken hebt. Zoals je ziet heb je erg harde schaduwen en veel schaduw aan de voorkant en heel veel licht aan de achterkant.

Stap 2; toevoegen van een beetje reflectie
Stap 2; toevoegen van een beetje reflectie

Stap 2: toevoegen van reflectie materiaal

Om de schaduwen rechts wat op te helderen zet ik een stuk piepschuim neer aan de rechterkant van mijn onderwerp. Je ziet nu dat het ei ietsje meer belicht is aan de voorkant maar het geheel heeft nog steeds veel harde schaduwen en is nog steeds wat donker. Tijd dus om een tweede lampje toe te voegen.

Met twee Ikealampjes gefotografeerd
Met twee lampjes

Stap 3; een lampje rechtstreeks en een lampje indirect via piepschuim

Bij de derde stap heb ik aan de linkerkant ook een lampje neergezet. Deze schijnt echter niet rechtstreeks op het onderwerp maar heb ik omgekeerd en schijnt indirect op het onderwerp via het piepschuim. Bij de laatste foto kun je zien hoe deze staat.

De belichting is niet helemaal goed zoals je ziet. Moet iets lichter maar je kunt wel zien dat het ei nu wel wat egaler belicht is als in de eerdere foto en de harde schaduwen zijn een stuk minder.

Foodfotografie met Ikea lampjes

Stap 4; diffuser

Bij de laatste stap voeg ik vóór het achterste lampje een diffuser toe. Op die manier maak je het licht dat van achteren komt veel zachter en de schaduwen veel prettiger om mee te werken. Heb je nu geen diffuser of iets wat daar voor door kan gaan, dan kun je ook hier het licht via piepschuim laten komen. In dat geval zet je achter het lampje een stuk piepschuim neer en draai je het lampje van je onderwerp af. De kans is wel vrij groot dat je je belichting aan moet passen want er komt minder licht naar binnen. Let daar dus op.

En dat is het eigenlijk. De led lampjes zijn redelijk neutraal qua licht. Iets geler als normaal daglicht maar wel acceptabel voor een foto. Hieronder een paar foto’s die ik zelf met de Ikea lampjes heb gemaakt. Zoals je ziet is het een tikkeltje warmer als normaal maar ik vind het prima om mee te werken.

Volgende keer laat ik zien hoe je met één enkele studioflitser het daglicht na kunt bootsen. Dat is een iets duurdere oplossing maar wel net iets flexibeler en betere beheersing van het licht.

cranberry-granaatappel-taartje-4
Gehaktbrood | simoneskitchen.nl

Check de FoodieAcademie als je meer wilt weten over foodfotografie!

Delen is fijn!