Fotograferen met kunstlicht: Ikea lampjes

Foto gemaakt met twee Ikea lampjes

Foto gemaakt met twee Ikea lampjes

Fotograferen in de donkere maanden van het jaar

We kennen het allemaal wel; dat rottige licht dat om vier uur eigenlijk al niet meer genoeg is om een fatsoenlijke foto te maken. En dus moet je ofwel je eten de volgende dag op de foto zetten ofwel je moet kunstlicht gaan gebruiken. Vorig jaar heb ik een aantal workshops kunstlicht gegeven, maar vanwege mijn (veel te) drukke schema zit dat er dit jaar even niet in voor zover ik kan zien. Dus leek het me handig om in ieder geval een blogpost te schrijven hoe je met kunstlicht toch een fatsoenlijke foto kunt maken.

In die categorie verscheen al eerder een paar posts dus als je de rest ook wilt lezen check dan hier even voor de informatie en een overzicht van alle posts met fotografie tips. Maar goed, de Ikea lampjes dus. Ik word overigens niet gesponsord door Ikea, voor het geval iemand dat nu denkt. Dit zijn gewoon hele handige lampjes en kan ongetwijfeld ook met andere gedaan worden, maar deze gebruik ik.

Met een lampje zonder correctie

Met een lampje zonder correctie

Om te beginnen; het type lampje dat hier is gebruikt heet Jansjo en kost € 9,99. je hebt twee varianten; eentje met een klem om aan de tafelrand te klemmen en eentje met een voetje. Je hebt die met het voetje nodig anders heb je te weinig speelruimte.

Dan heb je nodig voor het maken van de foto’s:

 • twee lampjes
 • 2 stukken piepschuim
 • 1 diffuser (dit kan ook vitrage, bakpapier oid zijn zolang het maar licht doorlaat)
 • een camera natuurlijk
 • een statief
 • een lange tafel

Stap 1 ; een lampje schuin achter

Ik hou van tegenlicht dus de setup heb ik hier ook zo gemaakt. Even afhankelijk van je onderwerp kun je dit natuurlijk varieeren, maar het gaat erom dat je ongeveer begrijpt hoe je de set op moet bouwen. In de foto hierboven zie je het resultaat met 1 lampje, zonder enige correctie. Je zet je eerste lampje schuin achter je onderwerp neer zoals in het voorbeeld. Je kunt met het lampenkopje een beetje draaien tot je de gewenste hoek te pakken hebt. Zoals je ziet heb je erg harde schaduwen en veel schaduw aan de voorkant en heel veel licht aan de achterkant.

Stap 2; toevoegen van een beetje reflectie

Stap 2; toevoegen van een beetje reflectie

Stap 2: toevoegen van reflectie materiaal

Om de schaduwen rechts wat op te helderen zet ik een stuk piepschuim neer aan de rechterkant van mijn onderwerp. Je ziet nu dat het ei ietsje meer belicht is aan de voorkant maar het geheel heeft nog steeds veel harde schaduwen en is nog steeds wat donker. Tijd dus om een tweede lampje toe te voegen.

Met twee lampjes

Met twee lampjes

Stap 3; een lampje rechtstreeks en een lampje indirect via piepschuim

Bij de derde stap heb ik aan de linkerkant ook een lampje neergezet. Deze schijnt echter niet rechtstreeks op het onderwerp maar heb ik omgekeerd en schijnt indirect op het onderwerp via het piepschuim. Bij de laatste foto kun je zien hoe deze staat.

De belichting is niet helemaal goed zoals je ziet. Moet iets lichter maar je kunt wel zien dat het ei nu wel wat egaler belicht is als in de eerdere foto en de harde schaduwen zijn een stuk minder.

ikea5

Stap 4; diffuser

Bij de laatste stap voeg ik vóór het achterste lampje een diffuser toe. Op die manier maak je het licht dat van achteren komt veel zachter en de schaduwen veel prettiger om mee te werken. Heb je nu geen diffuser of iets wat daar voor door kan gaan, dan kun je ook hier het licht via piepschuim laten komen. In dat geval zet je achter het lampje een stuk piepschuim neer en draai je het lampje van je onderwerp af. De kans is wel vrij groot dat je je belichting aan moet passen want er komt minder licht naar binnen. Let daar dus op.

En dat is het eigenlijk. De led lampjes zijn redelijk neutraal qua licht. Iets geler als normaal daglicht maar wel acceptabel voor een foto. Hieronder een paar foto’s die ik zelf met de Ikea lampjes heb gemaakt. Zoals je ziet is het een tikkeltje warmer als normaal maar ik vind het prima om mee te werken.

Volgende keer laat ik zien hoe je met één enkele studioflitser het daglicht na kunt bootsen. Dat is een iets duurdere oplossing maar wel net iets flexibeler en betere beheersing van het licht.

cranberry-granaatappel-taartje-4

Gehaktbrood | simoneskitchen.nl

 

Wil jij graag gezond koken zonder onnodige toevoegingen?

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Kattengek | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur Houdt van gezond eten en probeert dat consequent vol te houden. Dat lukt soms wel, soms niet. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

44 comments

 1. Dank, dank, dank!!! Dit geeft me weer het zetje om ermee aan de slag te gaan ipv in een soort “hoe overleef ik die donkere periode” modus te schieten en 2 maanden niets te posten.

 2. Super bedankt voor deze geweldige tips. Zelf heb ik ook een receptenblog, maar vindt het fotograferen erg lastig, vooral in de wintermaanden. Met deze tips gaat het zeker lukken.

 3. Dit vond ik echt een interessant artikel! Leuk dat je ons laat zien hoe je heel eenvoudig met kunstlicht kunt fotograferen. Ben benieuwd naar het volgende artikel over de studioflitser! Fijne dag!

 4. Super handig! Zo worden de wintermaanden toch nog draaglijk op foto-gebied ?

 5. Ohhh super super!! Het was nu al een ware race om alles in het weekend te maken én te fotograferen voor een hele week. En nu nog eens een weekendje weg dus dat werd een hele ramp. Fantastisch!! Superleuk van je dat je deze tips met ons wil delen!

 6. Dit is precies wat ik nodig heb! Ik ga hem opslaan en vanavond thuis nog een grondig door lezen. Bedankt dat je dit wilt delen 😀 ! 

 7. Wat een super handig artikel! Ik ben net begonnen met bloggen en het fotograferen van mijn eten en kan wel wat tips gebruiken. De grootste struggle van het moment is zeker het licht. Vind het alleen nog een beetje te ver gaan om nu al dure lampen aan te gaan schaffen. Tijd om een keer langs de ikea te gaan. Dankjewel! 

 8. Wauw, dit ga ik even onthouden! Wat een fijne budget oplossing voor meer licht in de winter!

 9. Nou dit artikel komt als geroepen! Ben al tijden recepten aan het uitstellen omdat het te donker is voor de foto. Helaas is deze optie niet haalbaar voor mij qua ruimte. Ik hoop dat je volgende artikel de oplossing is :). Super bedankt!

 10. Top artikel, dank je wel. Ik gebruik als reflector ook wel postbakje op zijn kant, met aluminiumfolie er omheen. Ben benieuwd naar je volgende artikel!

 11. Hoi Simone! Zou je ook iets kunnen zeggen over je instellingen van je camera als je binnen fotografeert? Ik loop altijd maar een beetje te klooien… 😉

 12. Ik denk dat je heel veel mensen heeeel blij hebt gemaakt 🙂 Ik ga ermee aan de slag. Liefs xx Suus

 13. Wauw!! Dit artikel komt als geroepen! 1000 maal dank alvast ga er zeker mee aan de slag ??

 14. Dank je wel Simone !! Hier ben ik zó blij mee.  Ik had naar de workshop willen komen maar hier kan ik ook iets mee.  Groetjes 

 15. Bedankt Simone voor dit handige artikel. Ik heb zelf bij Dealextreme uit China een reflector besteld voor ongeveer €8,50,-. Dan heb je zilver, goud, wit, zwart en een diffuser. Invouwbaar tot een klein pakketje, dus ideaal om op te bergen. Ik ga deze opstelling met lampjes deze winter ook eens uitproberen. Groetjes, Esther

 16. Wat een goede tips, ik vind het zo moeilijk om mooie foto’s voor mijn blog te maken
  Bedankt
  Fijn weekend, Manon

 17. Wat een fijne tips, ik vind het soms zo moeilijk om mooie foto’s voor mijn blog te maken
  Dank je wel
  Fijn weekend
  Manon

 18. Prreecies wat ik nodig had! In mijn wanhoop op zoek naar goed licht tijdens de steeds donker wordende dagen en drukke werkdagen is dit dé uitkomst! Top!

 19. Bedankt voor deze post. Ik heb in Februari jouw workshop gevolgd, maar kon nergens in mijn aantekeningen de naam van de lampjes vinden. Super blij nu dus 🙂 Wij zijn in Juni onze blog begonnen. forksandwives.com. Was ook heel blij dat ik de workshop heb gevolgd. Super informatief! Gr. Vika

 20. Dank je wel, Simone voor deze tip! Zodra ik thuis was van de food bandit workshop ben ik gelijk deze post gaan opzoeken! Ik ga zeer binnenkort naar de Ikea en met je tips aan de slag! 

 21. Dank je wel, Simone voor deze tip! Zodra ik thuis was van de food bandit workshop ben ik gelijk deze post gaan opzoeken! Ik ga zeer binnenkort naar de Ikea en met je tips aan de slag! Fijne avond!

 22. Super bedankt Simone! Heb je tips gevolgd en het fotograferen gaat al (nog niet helemaal top) een stuk beter. 

 23. Pingback: On a Healthy Adventure - Het verhaal achter de foto

 24. Hoi Simone,
  wat jammer dat de foto’s niet zichtbaar zijn. Ik ben erg benieuwd hoe de lampjes opgesteld staan.
  Groetjes, Pauline

 25. Pingback: Boerenkool met chorizo en knoflook | Simone's Kitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *