Hoe fotografeer je vlees – rauw en/of gebakken

Vlees fotograferen hoe doe je dat? | simoneskitchen.nl

Hoe zet je je biefstuk op de foto?

Vlees fotograferen. Het is een obstakel voor een groot aantal mensen. Want hoe zorg je er nu voor dat je vlees er lekker uit blijft zijn of je het nu gebakken hebt of rauw op de foto wilt zetten? Waar moet je op letten qua licht en qua vlees zelf?

Kwaliteit vlees

Over een paar dingen kan ik meteen duidelijk zijn: een blote kipfilet ongebakken op de foto zetten zal er zelden tot nooit echt heel aantrekkelijk uitzien. Die valt in de categorie ‘het is wat het is’. Natuurlijk kun je ook daar wel zorgen dat het licht aantrekkelijk is, maar nou ja, een kale kipfilet gaat nooit een sappige biefstuk worden om het zo maar even te zeggen. Dus dat ten eerste. Ten tweede moet je realistisch zijn over het soort vlees dat je op de foto wilt zetten. Heb je bij de supermarkt een onooglijke varkenskarbonade gekocht, dan zal het een uitdaging worden om die mooi op de foto te krijgen. Als je hem dan ook nog eens niet zo goed bakt, dan krijg je een grijs lapje kromgetrokken varkenskarbonade. Niet lekker. Gaat het ook niet worden ook. Dus wees daar om te beginnen realistisch in. Als je vlees op de foto wilt zetten zorg dan dat je goed vlees hebt. Een mooie steak, een mooie kip (de hele dan!) of een rollade; eigenlijk maakt het niet zo heel veel uit.

Hoe fotografeer je vlees | simoneskitchen.nl

Zet je de rauwe kip er “bloot” op of kleed je het iets aan met ingredienten die je bij de bereiding gebruikt?

Verkleuring

Rauw vlees heeft de neiging om snel te verkleuren onder invloed van of gebrek aan zuurstof. Leg je twee stukken rauw vlees op elkaar en haal je ze dan uit elkaar dan kun je direct een duidelijke verkleuring zien waar de vleesstukken elkaar hebben geraakt. Dat kleurt over het algemeen snel bij als je de stukken los haalt en allebei aan dezelfde hoeveelheid zuurstof blootstelt. Maar wel iets om rekening mee te houden als je het vlees rauw wilt fotograferen voor je gaat bakken of braden. Haal het uit de verpakking en laat het even ademen en leg stukken vlees los van elkaar. Zorg ook dat de mooiste kant van je vlees aan de bovenkant ligt zodat dat gedeelte bijkleurt. De onderkant zal ook weer een andere kleur hebben.

Geschoten met studioflitsers en de reflectie is achteraf in nabewerking toegevoegd

Bijwerken

Kijk goed naar je stuk vlees voor je het op de foto zet. Zijn er stukken die lelijk zijn en die je normaal ook zou verwijderen? Snij die dan met een scherp mes weg. De bovenstaande foto is gemaakt voor een leverancier van vlees en de vliezen zijn er niet helemaal afgehaald omdat dat niet is hoe het vlees bij de groothandel (waar ze aan leveren) aankomt. Heb je dit stuk vlees voor jezelf gekocht dan kun je ervoor kiezen om dat wel te doen. Maar een beetje vet geeft ook wel weer een mooie structuur aan het vlees dus ga niet alles wegsnijden. Is sowieso minder lekker als je alles weghaalt. Haal gekke fliebeltjes of dingen die op het vlees zitten en er niet meteen lekker uitzien weg. Het hoeft er niet gepolijst uit te zien maar rare vet aanhangseltjes zien er meestal niet zo smakelijk uit op de foto.

Licht

Licht is bij vlees extra belangrijk!

Als ik vlees moet fotograferen begin ik bijna altijd met tegenlicht. Liefst daglicht en liefst een beetje van boven geschoten. Ga je te laag dan kan het zijn dat het vlees teveel gaat glimmen. Een beetje glans is wel essentieel voor vlees foto’s. Zonder zal het vlees er een stuk minder aantrekkelijk uitzien maar je wilt niet zoveel glans hebben dat je de structuur van het vlees niet meer ziet. De onderstaande foto die geschoten is voor de Vleesbijbel (top boek trouwens als je van vlees houdt!) is van opzij geschoten met tegenlicht en zoals je ziet valt er aardig wat licht over het vlees heen, maar je ziet nog wel de structuur van het vlees. Net als bij de foto van de spareribs hierboven is een gedeelte van het binnenvallende licht aan de linker- en rechterkant iets tegengehouden om het teveel aan licht uit te balanceren.

Hoe fotografeer je vlees | simoneskitchen.nl

En zoals je ziet heeft een mooi stuk vlees met goed licht echt niet veel nodig. Hier geven de paar zoutkorrels om het vlees heen net even wat meer structuur aan de foto en aan het geheel. Rauw vlees kán dus heel mooi zijn, mits er genoeg structuur in het vlees zit. Zoals gezegd is zo’n gladde kipfilet simpelweg niet prettig om mee te werken.

Ik ben geneigd om foto’s met vlees op donkere ruwere ondergronden te fotograferen dan een salade (om maar wat te noemen) Dat past bij de uitstraling van een stoer stuk vlees. Maar dat is ook persoonlijk natuurlijk.

Hoe fotografeer je vlees | simoneskitchen.nl

Pate is niet het makkelijkste om te fotograferen, maar door zijlicht te gebruiken en de structuur van de pate te laten zien is het toch een smakelijke foto geworden

Bereid vlees

Soms wil het nog wel eens gebeuren dat je vlees niet mooi bruin wordt in de pan. En een grijs lapje vlees, ik heb het boven al aangehaald, is simpelweg niet aantrekkelijk om naar te kijken. Dus zorg dat je de baktechniek ook onder de knie hebt! 🙂 Over het algemeen bakt boter mooi bruin. Ik gebruik ook regelmatig kokosolie, die kun je heter verhitten en zorgt ook voor een mooie bruine buitenkant. En zorg natuurlijk dat je het vlees niet te snel in de pan gooit als die nog niet heet genoeg is. Maar dat heeft te maken met je baktechniek en niet met de fotografie.

Hoe fotografeer je vlees | simoneskitchen.nl

Eén kip, twee stijlen fotografie

Trucjes

Gebakken vlees zoals een hamburger droogt snel uit als het eenmaal uit de pan is. Ben je dan nog een kwartier bezig met friemelen voor je de foto kunt nemen dan ziet je hamburger er vervolgens niet al te smakelijk meer uit. Dus dat betekent dat je óf snel moet werken óf je moet ervoor zorgen dat je altijd een klein beetje olie met een kwastje of papiertje bij de hand hebt. Strijk hiermee spaarzaam over de randen van je vlees (of het oppervlak dat zichtbaar is) en je burger ziet er weer als nieuw uit. Niet teveel olie, want je wilt niet dat het eruit ziet als een vette hap.

Bij de kip hierboven was het vel niet zo bruin geworden als we hadden gehoopt. Gelukkig zat er wel genoeg saus in de pan en hebben we de kip daarmee extra ingesmeerd. Ik gebruik zelden tot nooit iets waardoor het vlees oneetbaar wordt. Dat is ten eerste zonde en ten tweede eigenlijk nooit nodig. Wat je ook goed kunt zien bij bovenstaand voorbeeld is het verschil tussen de eerste (afgekeurde) opzet en de tweede op het witte bord. Door het heel clean te houden en alleen de kip met de asperges op het bord te liggen oogt het heel fris en werkt de lichte sfeer hier goed.

Samenvatting:

  • Zorg voor een mooi stuk vlees, zonder al teveel verkleuringen
  • Laat vlees even ademen voor je het op de foto zet
  • Snij rare stukjes weg
  • Gebruik bij het fotograferen tegenlicht of zijlicht maar zorg altijd dat je een glansje over het vlees heen hebt. Glansloos vlees is niet lekker vlees.
  • Donkere sfeer past goed bij stoer vlees
  • Hou een klein beetje olie en een kwastje bij de hand om vlees even te pimpen vlak voor de eindfoto
  • Zorg dat je het vlees mooi bruin bakt en zet geen onaantrekkelijk grijs lapje op de foto.

Hoe fotografeer je vlees | simoneskitchen.nl

Ontvang gratis het eerste hoofdstuk van Heerlijke Chaos!

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Kattengek | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur (IO) Houdt van gezond eten en probeert dat consequent vol te houden. Dat lukt soms wel, soms niet. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

4 comments

  1. Wat een prachtige foto’s maak je toch Simone.. naast alle toegepaste tips, is het natuurlijk ook jouw ervaring, apparatuur en vakmanschap die ze zo onwijs mooi maakt!

  2. Wat een prachtige tips! Mag ik vragen hoe je aan al die mooie ondergrondjes komt?

    • Simone van den Berg

      He Daphne! De ondergrondjes komen overal en nergens vandaan. Een aantal zijn een soort ijzeren platen, aantal zelf gemaakt en aantal houten planken. De ijzeren platen kun je eens voor kijken bij Loods5 (loods5.nl) en de planken soms bij een bouwmarkt, steigerplanken.nl en/of grof vuil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *