100ggeraspte kaasbijvoorbeeld gruyère of emmentaler
2elboter
Zout en peper naar smaak
1eltijmblaadjes
Instructies
Verwarm de oven voor op 180°C.
Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes. Je kunt hiervoor een mandoline of een scherp mes gebruiken. Heb je een magimix of vergelijkbaar dan is het heel handig om het met de machine te schaven.
Vet een ovenschaal in met boter.
Verdeel de helft van de aardappelplakjes gelijkmatig over de bodem van de ovenschaal. Bestrooi de aardappelen met de helft van de fijngehakte knoflook en tijm en breng op smaak met zout en peper.
Herhaal de vorige stap met de resterende aardappelplakjes, knoflook, tijm, zout en peper.
Giet de slagroom gelijkmatig over de aardappelen totdat ze volledig bedekt zijn. Zorg ervoor dat de aardappelen goed bedekt zijn, maar niet drijven in de room.
Bestrooi de bovenkant van de aardappelgratin met geraspte kaas.
Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Verwijder vervolgens het aluminiumfolie en bak nog eens 30-40 minuten, of totdat de aardappelen gaar zijn en de bovenkant goudbruin en knapperig is.
Haal de aardappelgratin uit de oven en laat het enkele minuten rusten voordat je het serveert.