Verwarm de oven voor op 180˚C (onder- en bovenwarmte)
Voeg de boter en de suiker bij elkaar en mix deze tot luchtig en romig in de keukenmachine of met een handmixer.
Voeg zout, vanille, citroenrasp en koekkruiden toe en meng even door. Voeg nu de bloem toe en kneed dit tot een samenhangend geheel. Dit is het makkelijkste met de hand. Kneed niet langer dan strikt noodzakelijk.
Vet de bakvorm goed in met boter of olie en verdeel hierover het deeg. Druk dit met de hand of met een lepel zo glad mogelijk. Je kunt ook de onderkant van een glas gebruiken om het zo egaal mogelijk te krijgen.
Strooi de noten en kruidnootjes over de bovenkant en druk deze een beetje aan met de hand. Bestrijk met het losgeklopte ei.
Zet de boterkoek in de oven voor ongeveer 25 minuten of tot de bovenkant mooi goudbruin is. Als je boterkoek nog wiebelig is dan is dat prima. Het wordt stevig na afkoelen!