3appelsbijvoorbeeld Elstar of Jonagold, geschild, klokhuis verwijderd en 2,5 stuks in blokjes gesneden, een halve in plakjes
Snufje zout
Poedersuiker
amandelschaafseloptioneel
Instructies
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een cakevorm in en bekleed deze met bakpapier.
In een grote kom breek je de vier eieren met de suiker en deze klop je tot ze in volume zijn verdrievoudigd en fluffy zijn geworden.
Zeef het zelfrijzend bakmeel en voeg dit toe aan je eiermengsel. Vouw dit om en behoud zoveel mogelijk de lucht. Voeg de gesmolten (en iets afgekoelde) boter toe en meng tot het een geheel vormt.
Voeg kaneel, snufje zout en vanille extract toe.
Voeg de blokjes appel toe aan het beslag en vouw ze voorzichtig in het beslag, zodat de appelstukjes gelijkmatig verdeeld zijn. Je kunt de appelstukjes nog even door wat kaneel rollen.
Giet het beslag in de voorbereide cakevorm en strijk de bovenkant glad met een spatel.
Leg de plakjes appel bovenop het beslag en druk ze lichtjes aan. Bestrooi optioneel nog met wat amandelschaafsel.
Bak de appelcake in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 45-50 minuten, of totdat een houten prikker er schoon uitkomt wanneer deze in het midden van de cake wordt gestoken.
Haal de cake uit de oven en laat hem enkele minuten afkoelen in de vorm. Verwijder daarna voorzichtig de cake uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rooster.