Deze heerlijke vlierbloesemsiroop is makkelijk, lekker en met een liter kun je lang doen!
Prep Time: 10 minutesmins
Cook Time: 1 dayd
Total Time: 1 dayd10 minutesmins
Servings: 1liter
Ingredients
25stuksVlierbloesem schermen
1literwater
750grsuikerof een kilo voor iets zoetere siroop
1citroenin stukken gesneden
Instructions
Voor het maken van de vlierbloesemsiroop pluk je ongeveer 20-25 bloesemschermen. Zorg dat de bloemetjes uitgekomen zijn.
Schud de schermen even voorzichtig heen en weer om beestjes te verwijderen. Je zult ook wat stuifmeel zien verdwijnen als je dat doet.
Vervolgens knip je de schermen van de steeltjes af. Hierdoor heb je minder water nodig en is de siroop uiteindelijk geconcentreerder.Snij de citroen in stukken.
Doe de bloemetjes nu in een pan en zet net onder water. Voeg de stukken citroen toe. Je kunt een schoteltje gebruiken om het iets te verzwaren. Laat dit 24 uur weken.
De volgende dag giet je eerst de bloesem met water door een zeef. Het vocht vang je natuurlijk op. Gooi de bloemen en de stukken citroen weg.
Dit herhaal je nog een keer maar nu door een kaasdoek zodat alle restjes van de plant achterblijven. De siroop zal troebel zijn. Dat is prima en komt door het stuifmeel.
Nu doe je het vocht weer in de pan en je voegt ongeveer 750 gr suiker toe aan 1 liter water. Dat is enorm veel, maar onthoud dat het een siroop is dus dat je het aangelengd met water drinkt.
Verwarm de siroop nu rustig en laat de suiker oplossen. Het hoeft verder niet te koken. Dus als de suiker is opgelost is je siroop klaar. Bewaar in schone flessen in de koeling.
Notes
De voedingswaarde is voor de volledige hoeveelheid