Home » Foodfotografie met kunstlicht – voor welke lichtbron ga je?

Foodfotografie met kunstlicht – voor welke lichtbron ga je?

by Simone
0 comment

Het is weer die tijd van het jaar: de tijd dat de dagen steeds korter worden. Hartstikke gezellig voor de aanstormende feestdagen maar o zo frustrerend voor alle foodbloggers onder ons. Kon je in de zomer nog prima om een uur of 7 ‘s avonds je foto maken, in de herfst en winter kan dat – als je mazzel hebt – tot een uur of vier a vijf. Niet ideaal als je je avondeten op de foto wilt zetten natuurlijk.

Daarom heb ik de Slecht licht special in het leven geroepen, zodat je nooit meer met de handen in het haar hoeft te zetten. Geef je daarvoor hier op!

Foodfotografie bij kunstlicht
Foto geschoten met 1 Ikealampje!

Kunstlicht to the rescue

Gelukkig hoeft het allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Je kunt met kunstlicht prima uit de voeten om een foto te maken. En duur hoeft het ook niet te zijn. Bij de bovenstaande foto gebruikte ik een Ikea lampje van 10 euro om de foto te maken. Dat kunnen we allemaal wel betalen denk ik zo. Of in ieder geval hoef je niet heel diep in de buidel te tasten.

En zoals je kunt zien aan de setup foto’s is het echt niet heel ingewikkeld. Om deze foto’s te kunnen maken moest ik me in alle bochten wringen want het was namelijk volop daglicht. Dus om het donker genoeg te maken verhuisde ik alles naar de tussenruimte waar het pikdonker is. Gezellig naast de wc. Haha…

Ikealampjes

Ikealampjes dus. Ik gebruik er vaak twee afhankelijk van de set en hoe ik het licht wil hebben. Je ziet op de foto rechtsboven dan ook nog twee lampjes, maar alleen de linker is aan. De Ikea lampjes zijn nogal fel en echte puntlichtjes. Dat kan soms mooi zijn maar vaak zorgt het ervoor dat de schaduwen knalhard worden en je eten er niet al te best uitziet. Dat los je eenvoudig op door het licht te laten bouncen tegen een stuk piepschuim. Je ziet het piepschuim nog net aan de linkerkant. Aan de rechtervoorkant zorgde ik ervoor dat de schaduwen wat minder hard werden en gebruikte een stuk piepschuim om het licht van het lampje te weerkaatsen. Ik vind het een alleszins acceptabel resultaat! En het kost je een paar euro.

Daglichtlampen

De tweede optie om kunstlicht te gebruiken is de daglichtlamp. Die heb je in vele soorten en maten. Het model dat ik heb bestaat uit vijf lampen in een lampenkap gedraaid. Daardoor kan ik – als ik teveel licht heb – bijvoorbeeld 1 of 2 lampen uitzetten en het licht zo reduceren. Ik heb ze al heel lang dus ik vermoed dat ze niet meer goed te vinden zijn maar iets vergelijkbaars ongetwijfeld wel.

In dit geval was ik nogal beperkt in de ruimte aangezien ik op een kleine oppervlakte aan het prutsen was. Daardoor vind ik zelf eigenlijk de foto met de Ikea lampjes in dit geval mooier dan die met de veel duurdere daglichtlamp. Maar in een normale ruimte heb je met de daglichtlamp wel meer mogelijkheden. Bovendien is het licht wat zachter dan die van de Ikea lampen. Zoals je kunt zien schijn ik hier de lamp rechtstreeks op de set. Bij de Ikea lampjes moest ik het via een stuk piepschuim laten gaan voor min of meer hetzelfde resultaat.

Gemaakt met 1 daglichtlamp

Studioflitser

Verreweg de meeste opties heb je met een studioflitser. Behalve de softbox die ik er hier op heb zitten kun je ervoor kiezen om allerlei andere softboxen, grids of snoots enzovoort op de flitser te zetten. Daardoor kun je het licht heel gericht naar je hand zitten en heb je dus meer mogelijkheden in verhouding tot een daglichtlamp. Uiteindelijk is het vooral belangrijk om je af te vragen hoe vaak je het gaat gebruiken. Wil je meer met kunstlicht gaan doen dan is een set waarschijnlijk handig, zoals deze van Elinchrom. Een wat goedkopere oplossing is bijvoorbeeld deze flitsset van Falcon Eyes.

Ik ben ooit begonnen met een flitser van Falcon Eyes, heb daarna jaren Bowers flitsers gebruikt en ben recent overgestapt naar de Profoto B10 flitser. Die ik echt fantastisch vind maar wel met een fiks prijskaartje. Het is misschien een wat grotere investering maar uiteindelijk doe je er natuurlijk heel erg lang mee.

Overigens is er niks mis met het hebben van slechts 1 lamp. Zeker als je net begint. Ik gebruik zelden tot nooit twee lampen. Alleen bij een wat grotere set kan het handig zijn om er meer te hebben. De flitssets zijn over het algemeen wat goedkoper dus als je er dan toch twee kunt kopen is dat de moeite waard. Maar echt nodig is het niet perse.

Studioflitser

Het voordeel van de Ikea lampjes is natuurlijk dat ze klein zijn en goedkoop. Je zet ze ergens in een hoekje en pakt ze als het nodig is. Zowel de daglichtlamp als de studioflitser staan op een statief en nemen veel meer ruimte in. Handig als je een kamer ergens over hebt, maar minder handig als je het in de woonkamer neer moet zetten.

Maar uiteindelijk kun je met alledrie de lichtbronnen prima resultaten behalen. Welke je kiest is afhankelijk van je budget en de ruimte die je hebt!

Succes!

Lees ook: Fotograferen met Ikea lampjes en Fotograferen met een studioflitser

You may also like

Leave a Comment

foodieacademie logo wit

@2023. All Rights reserved Simone’s Kitchen/FoodieAcademie