De zurigheid van citroen is de perfecte aanvulling op zoete en rijke gerechten. Een dessert
met meer elementen dan alleen maar zoet is in mijn ogen altijd interessanter en extra lekker.
Je krijgt ook nog eens het zotte idee dat je een licht dessert aan het eten bent, terwijl je beter
weet. Net als met de koffiecake (zie blz. 43) maak ik bij deze cake een crumblelaag om hem extra feestelijk te maken en ook om wat gelaagdheid in de structuur toe te voegen.
Bereidingstijd: 1 uuruur15 minutenmin
Totale tijd: 1 uuruur15 minutenmin
Porties: 1cake
Equipment
ronde bakvorm met Ø van 20 cm
Ingrediënten
VOOR DE CRUMBLE
80gramtarwebloem
80gramfijne kristalsuiker
80gramongezouten roomboterkoud en in blokjes gesneden
rasp van 1 citroen
15gramcitroensap
VOOR DE CAKE
115gramongezouten roomboterop kamertemperatuur + extra voor het invetten
200gramfijne kristalsuiker
2eieren
160gramcrème fraîchezie blz. 177
50gramcitroensap
rasp van 1 citroen
1gramzout
10grambakpoeder
250gramtarwebloemgezeefd
poedersuikeroptioneel
slagroomoptioneel
Instructies
Verwarm de oven voor op 155 °C (hetelucht) of 175 °C (boven- en onderwarmte), hier adviseer ik boven- en onderwarmte.
Meng voor de crumble in een mengkom de bloem met de suiker, boter, citroenrasp en het citroensap. Wrijf met je vingers de boter fijn, kneed het mengsel daarna tot een samenhangend deeg en verkruimel het. Zet apart.
Klop met de platte menghaak van een standmixer de boter met de suiker op tot een romige massa. Schraap indien nodig het mengsel van de zijkanten af en toe naar beneden. Voeg één voor één de eieren toe en klop door tot deze zijn opgenomen. Voeg de crème fraîche, het citroensap en de citroenrasp toe en klop door tot alles goed gemengd is. Meng in een andere kom het zout, het bakpoeder en de bloem en voeg toe aan het beslag. Meng totdat alles nét gecombineerd is.
Vet de bakvorm in en bekleed met bakpapier. Giet het beslag erin en verdeel de crumble gelijkmatig over de cake. Bak 1 uur af in de oven tot de cake gaar is. Dit kun je testen door een satéprikker in de cake te prikken, komt deze er droog uit dan is de cake gaar. Laat de cake 15 minuten afkoelen in de bakvorm en laat vervolgens verder afkoelen op een afkoelrek.
Bestuif de cake eventueel met poedersuiker voor het opdienen. Het is ook lekker om er slagroom bij te serveren. Je kunt de cake 2 dagen afgedekt buiten de koelkast bewaren of 3 tot 4 dagen afgedekt in de koelkast, maar laat de cake dan eerst op temperatuur komen voordat je hem opdient.