kippenbouillon naar smaakals je de vulling buiten de kalkoen bakt
Instructies
Maak met een scherp mes een kruis in de platte kant van de kastanje. Kook ze voor 5 minuten. Als ze nog heet zijn, verwijder de schillen en de bruine velletjes. Dek af met vers water en kook ze dan 20-30 minuten tot ze gaar zijn. Hak ze dan en zet apart.
Smelt de boter in een medium grote steelpan op medium vuur. Roer de ui en de bleekselderij erbij (en eventueel nog knoflook) en bak dit tot het zacht is. Meng de broodkruim en het brood erdoor. Als het mengsel een beetje droog lijkt, voeg je wat meer boter toe.
Zodra het vochtig genoeg is (geen droge plekken maar ook niet drijfnat) voeg je de kastanjes en de kruiden toe en mengt alles goed. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Als je de vulling niet in de kalkoen bakt volg dan de volgende stap. Doe je dit wel in de kalkoen dan kun je dit overslaan.
Voeg genoeg kippenbouillon toe om de vulling nat te maken. Doe de vulling in een ovenschaal en bak in de oven tot de bovenkant een beetje krokant wordt (niet teveel, een beetje is goed genoeg)
Als je de kalkoen wilt vullen, lees hier dan verder! Verwarm de oven voor op 175 C.
Was de kalkoen met koud water en wrijf droog. Wrijf zout en peper aan de binnenkant van de kalkoen en schep de vulling er losjes in. Doe het vel dicht met prikkers of touw en bind de poten samen. Plaats de kalkoen op een rek in een bakblik, als dat groot genoeg is om de hele vogel in te doen.
Plaats een tentje van aluminium folie om de kalkoen heen tot het laatste uur. Bedruip de kalkoen regelmatig met het kookvocht.
Gril de kalkoen voor 3,5 - 4,5 uur in de voorverwarmde oven, tot de temperatuur van de dijen 80 C is en de vulling 75 C. Als het vel te bruin wordt tijdens het laatste uur voordat het de juiste temperatuur bereikt, zet het aluminiumfolie dan weer terug tot de kalkoen volledig gekookt is. Haal uit de oven en laat 10-15 minuten staan voor je hem aansijd.
Wij hebben de kalkoen 'belegd' met plakjes bacon om hem niet uit te laten drogen maar uiteindelijk bleek dat het vel dan niet bruin wordt dus dat was een minder goed plan. Waarschijnlijk eerder eraf halen of iets anders doen.
Ik zou ook ten zeerste aanraden om voorgekookte en gepelde kastanjes te gebruiken want een kilo kastanjes pellen is echt een drama! (blaren!!)