De hoeveelheid deeg is meer dan je nodig hebt. De rest kun je invriezen of een paar dagen in de koeling bewaren voor andere baksels
Voorbereidingstijd: 30 minutenmin
Bereidingstijd: 45 minutenmin
Koeling: 30 minutenmin
Totale tijd: 1 uuruur45 minutenmin
Porties: 8personen
Equipment
taartvorm van 22 cm met losse bodem
Ingrediënten
Voor het deeg:
310grbloem
56grsuiker
Flinke snuf zout
226grongezouten botergekoeld en in kleine blokjes
3elijskoud water of net genoeg om het deeg bij elkaar te brengen
Voor de custard:
3eidooiers
300mlmelk
1elmaizena
snufje zout
50grsuiker
Extra:
geroosterde marsepeinof alternatief amandelspijs
Vijgen of ander fruitmango, nectarine, abrikozen, kersen
Instructies
Voor het deeg:
Minstens 30 minuten voor je klaar bent om te gaan uitrollen en bakken bereid je je deeg voor. In de kom van een keukenmachine, uitgerust met een plastic mes, doe je de bloem en het zout en druk een paar keer op de pulse knop. Voeg de boter toe en doe dit nogmaals, ongeveer 40-50 keer of tot de boter door de bloem is gemengd en het grof is en een beetje lijkt op de consistentie van kleine erwtjes.
Voeg langzaam het water toe terwijl de motor draait. Voeg net genoeg toe totdat het deeg samen komt in een losse kruimelige bal.
Leeg de kom boven een licht met bloem bestoven aanrechtblad. Maak er een platte schijf van ongeveer 2 cm dik, rol in plastic folie en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast.
Zodra je klaar bent om je taartjes in elkaar te zetten haal je het deeg uit de koelkast en leg het op een met bloem bestoven oppervlak. Rol het deeg uit tot het dun genoeg is en leg het met je deegroller of met je handen in de klaarstaande vorm. je kunt een grote vorm gebruiken of een paar lage. Het makkelijkste is het om een vormpje te gebruiken met een losse bodem. Die werken het prettigste. Leg je deeg voorzichtig in de vorm en verwijder het overtollige deeg.
Bak je taartjes eerst blind. Dit doe je door een stuk bakpapier op het deeg te leggen en hierop gewichtjes te doen. Je kunt dure bakbonen gebruiken of rijst of gedroogde peulvruchten (die kun je daarna dus niet meer eten!)
Bak het blind voor ongeveer 20 minuten op 180 C. Haal de vormpjes eruit, verwijder de bakgewichten en bestrijk het deeg met een geklutst ei. Doe terug in de oven en bak het nog eens 10 minuten.
Haal uit de oven. Zet de oven lager op 150 C
Custard:
Vermeng de maizena met een eetlepel van de melk en roer goed door tot alle klontjes eruit zijn. Doe de ingredienten bij elkaar en kook dit au bain marie tot de custard dik en lobbig wordt.
Zodra je taartjes blind gebakken zijn, leg je klontjes of stukjes geroosterde marsepein of amandelspijs op de bodem. Probeer het een beetje dun te houden, maar komt niet zo nauw. Giet de custard eroverheen.
Druk je fruit in de vulling en zet nog even 15 minuutjes in de oven om af te bakken.
Als je kunt wachten dan eerst helemaal af laten koelen zodat de custard kan opstijven.