150mlgingoede kwaliteit, bijvoorbeeld Bombay Sapphire
500mltonicgoede kwaliteit, zonder saccharine
sap van 2 citroen
Voor de gin-tonic-cake:
225gboterop kamertemperatuur
275glichtbruine basterdsuiker
3grote eierengeklutst
210gyoghurt
330gzelfrijzend bakmeelof 320 g bloem naar keuze plus 10 g bakpoeder
100mlgin
100mltonic
150gkristalsuiker
2limoenen
Instructies
Voor de lemon curd:
Rasp de citroenen en pers ze uit. Zeef het sap.
Doe de citroenrasp, suiker en roomboter in een kom en verwarm dit au bain-marie. Laat de ingrediënten smelten terwijl je rustig roert.
Als alle boter gesmolten is voeg je al roerende het sap toe. En daarna de eieren.
Blijf rustig roeren terwijl de lemon curd steeds dikker wordt. Als hij de dikte van yoghurt heeft is de curd goed. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
Giet de lemon curd in een schaal om af te koelen. Hij dikt dan nog verder in.
De afgekoelde lemon curd blijft in een pot in de koelkast nog zo’n twee weken goed.
Voor de granita:
Verwarm het water met de suiker gedurende ongeveer 5 minuten totdat de suiker is opgelost.
Voeg de gin, tonic en het citroensap toe en giet het geheel in een bak die in de vriezer mag.
Laat het afkoelen en zet dan in de vriezer. (Zorg dat de vriezer goed koud staat, want door de alcohol kan het bevriezen even duren).
Haal de granita na een uur uit de vriezer en roer het door met een vork zodat de ijskristallen kunnen breken. Zet weer terug. Herhaal dit na een uur.
Roer voor serveren de granita nogmaals door met een vork om een zachtere textuur te krijgen.
Voor de cake:
Verwarm de oven voor op 160°C. Vet een cakevorm (ongeveer 15 cm bij 30 cm) in en bekleed met bakpapier. Rasp de limoenen en pers ze uit.
Mix de boter met de basterdsuiker en limoenrasp. Voeg de eieren en yoghurt toe en mix opnieuw.
Voeg de bloem toe en roer voorzichtig met een lepel door het mengsel totdat de bloem is opgenomen. Niet te lang. Lepel het vervolgens in de cakevorm.
Bak de cake gedurende de 45 minuten gaar (of tot een een satéprikker schoon uit de cake komt).
Haal de cake uit de oven een laat hem 10 minuten in de vorm afkoelen.
Verwarm ondertussen 100 g kristalsuiker met de gin, tonic en het limoensap in een pan op middelhoog vuur. Breng het aan de kook en laat het 3 tot 4 minuten borrelen totdat de suiker opgelost is. Haal van het vuur.
Prik met een vork voorzichtig gaatjes in de cake. Lepel de helft van de siroop over de cake en laat het intrekken. Lepel na een paar minuten de rest van de siroop over de cake. Het lijkt misschien veel siroop, maar laat het geheel goed intrekken.
Sprenkel tot slot wat eetlepels kristalsuiker over de cake en verwijder hem heel voorzichtig uit de vorm en laat hem op een rek verder afkoelen.
Maak het één geheel:
Serveer een stukje cake samen met de lemon curd en granita (eventueel in een apart schaaltje).
Garneer met fruit (bijvoorbeeld rode besjes) of eetbare bloemen.