Een echte showstopper voor de feestdagen is deze pavlova krans met rode bessen, sinaasappel en pistache
Voorbereidingstijd: 15 minutenmin
Bereidingstijd: 3 uuruur
Totale tijd: 3 uuruur15 minutenmin
Porties: 8personen
Equipment
grote bakplaat
Spuitzak met spuitmondje
Ingrediënten
6eiwit
250grsuiker
1tlmaizena
1tlwitte wijn azijn
Voor de topping
500mlslagroom
4elsuiker
2zakjesklopfix
1sinaasappelsdik geschild zodat al het wit weg is
75grgranaatappelpitjes
2elpistachekruim
75grrode bessenlos van de takjes
poedersuiker
Instructies
Verwarm de oven voor op 120˚C (onder- en bovenwarmte). Splits je eieren (je gebruikt alleen het eiwit) en zorg dat er geen eigeel bij het wit komt! Begin desnoods opnieuw als dat toch gebeurd. Ik gebruik altijd drie bakjes. Een voor de eidooiers, een om het eiwit op te vangen en de uiteindelijk mengkom waar elk eiwit in gaat. Na elke splitsing doe ik het eiwit over in de grote kom. Mocht het dan mis gaan dan kost het me maar 1 extra ei.
Klop het eiwit in een schone kom tot het wit begint te worden. Voeg de suiker eetlepel voor eetlepel toe en wacht heel even tussen elke lepel. Zodra alles is gemengd zet je de machine even uit. Zeef de maizena eroverheen en voeg de azijn of het citroensap toe. Zet de machine nu op hoge stand en klop voor een paar minuten tot je mooi stevig eiwit hebt.
Doe dit over in een grote spuitzak. Maak een cirkel op een stuk bakpapier en spuit hier je eiwit op. Hoe je dat doet maakt niet zoveel uit als je maar zorgt dat het eiwit tegen elkaar aanzit, zodat je straks een complete krans hebt.
Zet de krans in de oven en zet de temperatuur naar beneden naar 100˚C. Bak de pavlova voor ongeveer 2 uur. Zet de oven nu uit maar laat deze dicht. Laat nog zo'n drie kwartier staan. Zet daarna de oven op een kiertje open en laat nog eens 30 minuten staan.
Zodra de pavlova goed afgekoeld is kun je beginnen met het opmaken. Overigens doe je het opmaken vlak voor serveren. Maak je de pavlova van tevoren dan kun je hem gebakken (maar niet belegd) bewaren voor een dag.
Klop de slagroom stijf met de suiker en (optioneel) de klopfix. Doe over in een grote spuitzak. Spuit mooie rozetten op de krans. Verdeel de rode bessen erover.
Snij de geschilde sinaasappel in dunne plakjes en snij deze doormidden. Druk die in de slagroom. Bestrooi met de granaatappelpitjes en de gehakte pistache. Eindig met wat poedersuiker en serveer meteen.