Griekse kippenpate
Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Griekse kippenpate

Voorbereidingstijd: 8 uur
Bereidingstijd: 1 uur
Porties: 12 plakken

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kilo kipdijfilet zonder vel
  • 150 gr kippenlever
  • 150 ml slagroom
  • 70 gr tomatenpuree
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 2 el Griekse olijven zonder pit gehakt
  • 3 el verse peterselie gehakt
  • 2 el verse dragon gehakt
  • peper en zout
  • klontje roomboter
  • 250 gr ontbijtspek plakjes, langwerpig

Marinade

  • 3 takjes verse tijm
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 3 el Metaxa Griekse cognac
  • 2 el olijfolie
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • peper
  • 1 el verse oregano gehakt

Instructies

  • Maak eerst het vlees schoon door het teveel aan vet en flubbertjes te verwijderen. Snijd het vlees in stukjes. Ris de tijm en rozemarijn van hun takjes en snijd de naalden fijn. Maak hiervan samen met de metaxa, olijfolie, knoflook, peper en oregano een marinade en meng met het vlees in een grote kom. Je voegt nu nog geen zout toe.
  • Haal het vlees na 8 uur uit de marinade, doe twee derde in de keukenmachine en maal fijn. Doe de rest van het vlees er weer bij en hussel door elkaar. Meng goed met de slagroom, tomatenpuree, paprikapoeder, olijven, peterselie en dragon. Voeg 2 tl zout toe. Neem een klein beetje van het mengsel en bak even in een koekenpan om te checken of je nog extra peper en zout nodig hebt.
  • Verwarm de oven voor op 180˚C. Vet een cakeblik of pateterrine goed in met roomboter. Bekleed de vorm met de plakjes ontbijtspek die je aan de zijkant over de rand laat hangen, want straks vouw je de spek weer naar binnen. Gebruik daarvoor indien nodig liever dubbel dan te weinig spek.
  • Schep het vleesmengsel in de vorm en druk stevig aan. Vouw de overhanden plakken spek naar binnen en druk weer goed aan. Dek de vorm af met aluminiumfolie en zet je blik in een groter bakblik Vul dit blik tot halverwege de zijkanten met kokend water en schuif het geheel de oven in. De pate moet ongeveer 1,5 uur bakken of tot de bovenkant stevig aanvoelt. Het vlees krimpt in de oven enigszins en drijft in het vet. Schrik daar niet van.
  • Laat de pate afkoelen in de oven en nog in het waterbad. Haal het bakblik met de pate er daarna uit en zet er een ander cakeblik op.
    Verzwaar het bovenste blik met blikjes, potjes of iets dergelijks en bewaar de pate een nacht in de koelkast.
  • Zet het blik de volgende dag even in heet water. Hierdoor smelt het vet aan de zijkant iets en haal je de pate er makkelijker uit. Snijd indien nodig de zijkanten los met een flexibel mes, leg een plank op de bovenkant en keer het geheel in een keer om. Serveer in plakken met lekker brood en bijvoorbeeld een chutney van tomaat en ui.

Notities

Let op: In dit recept gebruik ik zelf gewoon keukenzout, maar om verkleuring van de pate te voorkomen kun je ook gebruikmaken van nitrietzout (verkrijgbaar bij de slager) Door de lever kleurt de pate namelijk vrij snel groenig of bruin. Je kunt hem dan nog prima eten maar het ziet er niet heel smakelijk uit. Je kunt ook de kippenlever weglaten maar dan wordt de pate wel minder smeuïg. 
Trefwoord: kippenpate, pate,