3elijskoud water of net genoeg om het deeg samen te brengen
Instructies
Begin minimaal 30 minuten van tevoren (of een dag van tevoren) met het voorbereiden van het deeg. In de kom van je keukenmachine, uitgerust met een plastic mes, pulse je de bloem en het zout samen. Voeg de boter toe en pulseer een aantal keer snel achter elkaar, ongeveer 40-50 keer, of tot de boter opgenomen is in de bloem en je een structuur overhoud die een beetje lijkt op kleine erwtjes.
Voeg geleidelijk het water toe in een dun straaltje met de moter draaiend. Blijf toevoegen tot het samenkomt in een losse, kruimelige bal.
Stort uit op je aanrecht, vorm in een platte schijf en pak in plastic folie in.
Zet minimaal 30 minuten in de koelkast of de hele nacht tot je klaar bent om het te gebruiken
Zodra je klaar bent om je baksel in elkaar te zetten haal je het deeg uit de koelkast en leg het op een met bloem bestoven oppervlak. Rol het deeg uit tot het dun genoeg is en leg het met je deegroller of met je handen in de klaarstaande vorm. je kunt een grote vorm gebruiken of een paar kleine. Het makkelijkste is het om een vormpje te gebruiken met een losse bodem. Die werken het prettigste. Leg je deeg voorzichtig in de vorm en verwijder het overtollige deeg.
Bak je taartjes eerst blind. Dit doe je door een stuk bakpapier op het deeg te leggen en hierop gewichtjes te doen. Je kunt dure bakbonen gebruiken of rijst of gedroogde peulvruchten (die kun je daarna dus niet meer eten!)
Bak het blind voor ongeveer 20 minuten op 180˚C. Haal de vormpjes eruit, verwijder de bakgewichten en bestrijk het deeg met een geklutst ei. Doe terug in de oven en bak het nog eens 10 minuten.
Haal uit de oven.
Uiteraard is de eind bereiding afhankelijk van je recept. Je kunt ze nu verder verwerken met een koude vulling. Of vullen met een eivulling en afbakken voor 15 minuten.