Simone's Kitchen

Foodfotografie challenge #1: Wit op wit!

Foodfotografie challenge wit op wit | simoneskitchen.nl

Foto uit het boek Hemels van Ria en Alexandra

Ja hoor, we zijn er weer.. 🙂 Het is inmiddels alweer heel lang geleden maar het leek me leuk om de foodfotografie challenge weer nieuw leven in te blazen. Uiteindelijk is dat toch wel de manier om iets te leren en het geeft je een richtlijn waar je mee aan de slag kunt gaan.

Omdat het nu eenmaal zomer is en lichte kleuren dus wat logischer zijn is het eerste thema “Wit op wit”. Wat houdt dat in?

De foto die je instuurt moet van een heel licht onderwerp op een witte ondergrond zijn. Denk aan een fles melk op een witte tafel. Het hoeft niet helemaal wit te zijn, er mag nog wel een beetje structuur inzitten maar de dominante kleur in de foto is wit, wit en wit. De voorbeeldfoto’s in dit artikel komen allemaal (op 1 na) uit het boek Hemels van Ria en Alexandra waar ik de fotografie voor heb gedaan. De foto hieronder  is een foto uit het eerste boek van Levine. Zoals je ziet is het onderwerp niet wit, maar de foto in zijn geheel is wel heel erg licht.

Witte foto

Eerst nog maar even wat tips voor het fotograferen van hele lichte scenes:

  1. De belichting: je zult begrijpen dat die het belangrijkste is. Het probleem is dat je camera bij veel wit in beeld foutief inschat dat al dat wit licht is. het resultaat is een onderbelichte foto. Hetzelfde effect heb je als je bijvoorbeeld op wintersport bent geweest en de sneeuw erg weerkaatst. Dit kun je oplossen door de belichtingscorrectie te gebruiken (of op handmatig te fotograferen. Dat kan natuurlijk ook)
  2. Heel wit is niet gelijk aan overbelicht. Hou dus wel in de gaten dat je nog doortekening hebt in de lichte partijen.
  3. Hoe minder schaduw, des te witter je foto zal overkomen. Gebruik reflectors om de schaduwen zachter te maken en diffusers om het licht aan de andere kant te verzachten.
  4. Het spreekt voor zich dat ook je keuze van materiaal bepalend is voor de uiteindelijke look van je foto. Check bijvoorbeeld eens het instagramaccount van @foodbandits of hun blog. Dan zul je zien dat zij de kunst van de prachtige lichte foto’s al helemaal geperfectioneerd hebben.

20140811-MH2A7754

Ik ben natuurlijk echt mega benieuwd naar jullie inzendingen! Leuk als je de foto speciaal maakt voor de challenge maar niet noodzakelijk. Laat gewoon zien waar jij trots op bent. Of probeer eens uit hoe je een witte op witte foto kunt maken.

20140812-MH2A7849

Om mee te doen kun je een foto uploaden via deze facebook pagina. Na goedkeuring zal die dan vervolgens verschijnen in de gallery. Als voorbeeld foto zit de foto met de kerstster erin. Die wordt verwijderd zodra er meer foto’s binnen zijn gekomen. Inzending is maximaal 1 foto per persoon dus kies de mooiste uit. De uiterste inzenddatum is 27 augustus dus je hebt nog alle tijd om eventueel iets nieuws te maken als je dat wilt!

Let op: de maat van de foto is maximaal 0,2mb oftewel 200kb. Afmeting graag niet groter dan 800 px breed. Lukt het je niet om je foto kleiner te maken stuur hem dan naar me toe via email info@simoneskitchen.nl. Dan maak ik hem kleiner en zet hem online voor je. Geef dan ook de titel van de foto door en eventuele andere info die je kwijt wilt.

Doe je mee? Vragen kun je hieronder kwijt!

O en nog wat tips vind je:

De lekkerste foodfoto deel 2

 

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

4 comments

  1. Avatar

    Leuk! Ik ga hier eens mee aan de gang, mooie uitdaging!

  2. Avatar

    Há Simone, wat een leuke uitdaging! We gaan er mee aan de slag, benieuwd wat de rest van de deelnemers er van maken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!