Broodpudding van zuurdesem met blauwe bessen | simoneskitchen.nl

Broodpudding met blauwe bessen

Hoewel het standaard brood voor een broodpudding meestal bestaat uit brioche of gewoon wit brood, maakten we dit keer een heerlijke broodpudding met blauwe bessen waarbij we zuurdesem brood gebruikten in plaats van ‘gewoon’ brood. En wow wat een goede keuze was dat!

Eigenlijk vond ik de broodpudding met zuurdesem misschien nog wel lekkerder dan het origineel. Door het zuurdesem brood wordt het geheel wat steviger en minder zompig dan een normale broodpudding, maar de randjes werden ook extra krokant.

En ik had het idee dat het misschien wat gezonder is. Haha… Zo voelde het in ieder geval wel.

Broodpudding met blauwe bessen | simoneskitchen.nl

Maken van de broodpudding met blauwe bessen

Om de broodpudding te maken kun je de korstjes eraf halen, maar zoals ik al zei ik vond juist die korstjes erg lekker. Wil je het zachter maken probeer dan vooral een keer de broodpudding met brioche en lemoncurd. Dat ik fan ben van broodpudding blijkt trouwens wel als je op de site gaat zoeken. Behalve deze broodpudding met blauwe bessen kom je er veel verschillende tegen, waarbij de hartige broodpudding misschien wel een van de verrassendste is.

Een van de lekkerste dingen om te gebruiken bij deze broodpudding (en stiekem bij alle!) is lemoncurd. Ik smeer de sneetjes brood daarmee lekker dik in. Het breekt goed door het zoete heen en maakt het nog lekkerder. Maar ik hou van citroen dus dat is misschien mijn ding.

Ben jij wat minder van het zoet-zure en meer van het zoete, dan kun je natuurlijk ook prima iets als aardbeienjam gebruiken om de sneetjes mee in te smeren.

Laat voor je het in de oven zet eerst even staan zodat het brood al het vocht een beetje kan opzuigen. Dat maakt het straks extra lekker. Uiteraard kun je de broodpudding ook maken met ander fruit. Afhankelijk van wat er in het seizoen is!

Broodpudding van zuurdesem met blauwe bessen | simoneskitchen.nl

Broodpudding met zuurdesem brood en blauwe bessen

5 van 1 stem

Je kunt deze heerlijke broodpudding zo serveren of het extra luxe maken door er vanille-ijs en/of slagroom bij te geven. Maar hou er rekening mee dat het machtig is!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 35 minuten

6 personen

Ingrediënten

  • paar sneetjes zuurdesem brood in blokjes gesneden met of zonder korst
  • 3 eieren
  • 1/2 pot lemon curd wij gebruikten die van Chivers
  • 70 gr suiker
  • 500 ml slagroom
  • 150 gr blauwe bessen
  • 50 gr rozijnen
  • 2 tl vanille
  • kokosrasp voor ervoer

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Meng de suiker, vanille en de eieren en roer dit goed door. Voeg lemon curd toe en zorg dat alles gemengd is.
  • Verwarm de slagroom (niet koken) en meng al roerend het eimengsel erdoor. Roer de rozijnen erdoor.
  • Doe de stukjes brood in een ovenschaal en giet het roommengsel eroverheen. Schud even met de schaal zodat alles goed gemengd is. Strooi de blauwe bessen er overheen en een beetje van de kokosrasp. Zet in de oven voor een minuut of twintig of tot de broodpudding goudbruin is.
  • Voor serveren bestrooi je het nog een keer met de kokosrasp.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.