Garam masala is een van de meeste bekende specerijenmixen en heel makkelijk om zelf thuis te maken.

Zelf garam masala maken

Hoe maak je zelf garam masala

Een van mijn favoriete specerijenmixen om te gebruiken in de keuken is garam masala. Het is heerlijk, het ruikt goddelijk en het is heel makkelijk om te maken.

Oorsprong van garam masala

Garam masala komt van oorsprong uit de Noord-Indiase keuken, maar is ook veel gebruikt in India, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh and Afghanistan. Het is enigszins over de landen heen gevlogen als het ware. Bovendien kun je het tegenwoordig ook in Nederland heel goed verkrijgen.

Zelf garam masala maken

Hele specerijen

Hoewel de samenstelling nog wel eens kan variëren, als je zelf garam masala gaat maken kun je het goed aanpassen aan je eigen smaak. Dit is mijn versie, maar er zijn ook varianten met laurierblad, foelie en andere samenstellingen. Er is geen goed of fout in dit verhaal. Ik gebruik hier kruidnagel, mosterdzaad, korianderzaad, komijn, nootmuskaat, kardemom, kaneel, venkelzaad en zwarte peper korrels.

Belangrijk is wel dat je hele specerijen gebruikt. Natuurlijk kun je ook voor de snelle versie kiezen en van alles de gemalen varianten gebruiken. Dat is niet per definitie verkeerd.

Maar…. het probleem met kruiden die al langere tijd in de supermarkt liggen is dat ze over het algemeen aan kracht verliezen. Vervolgens ligt het vaak nog eens maanden (en soms zelfs jaren) in jouw kruidenlaatje. Tegen de tijd dat je garam masala wilt gaan maken is er kraak nog smaak aan te vinden.

zelf garam masala maken

Zelf roosteren

Dus raad ik aan om hele specerijen te gebruiken. Ten eerste blijft het langer goed en je zult zien dat de smaak vele malen beter is. Komt nog bij dat het kopen van hele specerijen veel goedkoper is dan potjes met gemalen spul.

Voor het maken van de garam masala rooster ik de specerijen eerst in een droge koekenpan en maal ze daarna in een vijzel of in de keukenmachine. Nog beter is een koffiemaalapparaatje maar dat heeft lang niet iedereen in huis.

Heb je de smaak te pakken van het zelf maken van specerijenmixen? Probeer dan ook eens om zelf ras el hanout te maken!

Welke specerijen zitten er in garam masala?

De exacte specerijen kunnen van recept tot recept variëren maar meestal vind je de volgende specerijen terug in garam masala:

  • komijn
  • nootmuskaat
  • kardemom (zwart of groen of beiden)
  • venkelzaad
  • kruidnagel
  • kaneel
  • koriander
  • mosterdzaad

Hoe lang kun je garam masala bewaren?

In een luchtdicht potje kun je de mix ongeveer een maand bewaren. Waarschijnlijk langer maar de beste test hiervoor is je neus. Als je het potje open doet en er komt amper geur uit dan is het een teken dat de mix waarschijnlijk toe is aan vervanging. Maak dus ook niet al teveel, dan kun je het vaker vers maken.

Waarmee kan ik garam masala vervangen?

Dit is een tricky vraag want de specifieke kruidencombinatie kun je niet zomaar vervangen. De beste optie is dan nog om de losse ingrediënten zoals je ze hieronder ziet te gebruiken, maar echt een exacte vervanging is er niet voor.

Zelf garam masala maken

Garam masala

3.75 van 12 stemmen
GangBasis
KeukenIndian

Het zelf maken van een van de populairste specerijenmixen is heel eenvoudig!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 5 minuten
bereiding 5 minuten

Materiaal

  • Vijzel

Ingrediënten

  • 2 el komijnzaad
  • 1 tl zwarte peper korrels
  • 1 kaneel stokje
  • 1 tl vers gemalen nootmuskaat
  • 10 groene kardamom peulen zaad verwijderd, peulen weggegooid. (je gebruikt dus het zaad)
  • 2 tl kruidnagels
  • 1 tl venkelzaad
  • 1 tl mosterdzaad
  • 1 tl korianderzaad

  • Breek het kaneelstokje in een paar stukken en rooster de komijn, zwarte peper, kaneel, kardamom, kruidnagel, venkel, mosterd en koriander in een droge koekenpan. Doe dit voor 1 of 2 minuten of totaal het geheel geurig wordt. Laat het niet aanbranden! (en let op, want de mosterdzaadjes kunnen nog wel eens rondspringen)
  • Maal alles samen in een vijzel of een keukenmachine. Zorg ervoor dat in ieder geval dingen als kruidnagels goed gemalen zijn. Die zijn niet echt aangenaam om heel in je mond te krijgen. Het blijft ongeveer een maand goed als je het in een luchtdicht potje bewaard.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Mijn keukenfavorieten:

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.