Deze overheerlijke mergpijpjes met lemon curd zijn even wat werk om te maken, maar zo lekker!
Voorbereidingstijd: 30 minutenmin
Bereidingstijd: 30 minutenmin
Totale tijd: 1 uuruur
Porties: 8mergpijpjes
Equipment
Bakblik van 20 x 30 cm
Deegroller
Ingrediënten
3eierenmedium
100gramfijne kristalsuiker
1tlvanillesuiker
75grambloem
25grammaïzena
Vulling
100grLemoncurd+ extra om in te smeren
300grdikke Griekse yoghurtuitgelekt gewicht is 150 gr
30grPoedersuiker
VOOR DE DECORATIE
500grammarsepein
180grampure chocolade
poedersuiker
Instructies
Verwarm de oven voor op 180˚C (onder- en bovenwarmte). Doe je Griekse yoghurt in een zeef bekleed met een stuk kaasdoek en laat dit goed uitlekken. Je kunt dit ook al de dag van tevoren in de koeling zetten.
Je begint met het maken van je biscuit. Doe hiervoor de eieren, suiker en vanille in een keukenmachine en mix tot licht en schuimig. Laat het 10 minuten draaien op middelhoge stand.
Voeg nu de bloem en de maizena toe en spatel dit voorzichtig door je eiermengsel heen. Zorg dat je de lucht er niet helemaal uitklopt. Meng het goed.
Neem je bakvorm en bekleed deze met bakpapier. Strijk de biscuit hierover uit tot een laag van ongeveer 1 a 2 centimeter. Bak in de oven voor ongeveer 20 minuten of tot de biscuit gaar en goudbruin is. Het moet zachtjes terugveren als je er op drukt.
Laat de cake afkoelen onder een schone theedoek.
Maak nu je vulling. Meng de uitgelekte yoghurt met 100 gr van de lemoncurd en poedersuiker. Mix dit goed door en zet tot gebruik in de koeling.
Snijd het afgekoelde biscuit in een rechthoek van 18x30cm. Snijd deze vervolgens doormidden in twee rechthoeken van 15x18cm. Besmeer nu een van de helften met je yoghurt-lemoncurd mengsel.
De andere helft besmeer je met lemoncurd en je plaatst de twee helften nu op elkaar met de vullingen naar elkaar toe. De vulling van zowel de yoghurt als de lemoncurd zit nu dus in het midden. Zet je gevulde biscuit in de koeling om iets op te stijven. De resterende yoghurt zet je ook in de koeling.
Bestuif nu je aanrecht met wat poedersuiker en rol de marsepein uit tot een lange lap van minimaal 20 centimer breed en 60 centimeter lang. De biscuit haal je uit de koeling en dit snij je in stukken van 9 x 5 centimeter. Gebruik hiervoor een kartelmes zodat je niet teveel druk hoeft te zetten en de vulling er weer uit perst.
Smeer de lap marsepein in met de resterende lemoncurd en deel de lap in de lengte doormidden. Je hebt nu twee lange lappen van ten minste 60 cm in lengte en ten minste 10cm in breedte. Snijd een klein stukje van de onderkant van de lap af, zodat je een recht beginpunt hebt voor het rollen. Rol ieder gevuld stukje biscuit strak in de marsepein en zorg dat de sluiting aan de onderkant zit. Snijd het marsepein per mergpijpje van de lange lap af, zodat je zeker bent dat je voldoende marsepein om ieder cakeje hebt zitten.
Nu komt de truc. Vind je het rollen te lastig, vouw dan alleen marsepein om de boven- en zijkanten van het mergpijpje, je laat de onderkant dan kaal. Zodra de chocolade over de uiteinden zit, ziet niemand het tot je ze optilt. Ook een tip als je niet zoveel marsepein wilt eten. Doe je dit niet dan vouw je de marsepein aan de uiteinden over de cake heen. Bijna alsof je een kadootje inpakt. Je krijgt dan wel echt veel marsepein.
Voor de laatste stap smelt je de chocolade au bain marie. Haal van het vuur en laat even wat afkoelen.
Dip nu de uiteindes van de mergpijpjes in de chocola en laat ze uitharden op een stuk bakpapier.