120grgedroogde abrikozengehakt en in 150 ml sinaasappelsap geweekt
150mlsinaasappelsap
35grbloem
60grrozijnen
65grwalnootstukjes
Rasp van 1 sinaasappel
200grmarsepein
Om af te maken
50grabrikozenjam
100grpoedersuikergezeefd
25gramandelschaafsel
Instructies
Om het deeg te maken doe je de bloem in een grote mengkom. Voeg het zout aan een kant en de gist aan de andere kant. Voeg de zachte boter, melk en het ei toe en meng het deeg met je vingers. Gebruik ze hierbij als een soort schepje totdat je al de bloem van zijkanten van de kom hebt gemengd. Blijf kneden tot je een zachte bal deeg hebt.
Stort het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak en kneed het door voor 10-12 minuten. Het deeg zal in het begin wat nat zijn, maar blijf kneden tot je een zacht, glad oppervlak hebt. Zodra het zacht en zijde-achtig voelt doe je het deeg over in een kom die je licht invet met wat olie. Dek af met een droge theedoek en laat het op een warme plek rijzen voor ongeveer een uur of tot het brooddeeg in volume verdubbeld is.
Terwijl het deeg rijst maak je de vulling. Doe de zachte boter, suiker, uitgelekte abrikozen, bloem, rozijnen, walnoten en sinaasappelrasp in een kom en meng dit goed door. Zet apart tot je het nodig hebt.
Leg het gerezen deeg op een licht bebloemd aanrecht. Probeer het zonder de lucht eruit te stompen, uit te rollen tot een rechthoek van ongeveer 25 x 33 cm. Draai het deeg zo, dat je een van de lange kanten het dichts bij jou hebt.
Verdeel het abrikozenmengsel gelijkmatig over het deeg.
Rol de marsepein op een met bloem bestoven oppervlak dun uit en leg dit op het abrikozenmengsel
Rol het dan op als een Zwitserse rol en probeer dit zo strak mogelijk te doen. Je rolt het dus in de lengte op zodat je zometeen een lange rol hebt. Zorg dat de naad goed dicht zit. Doe dit met je handen eventueel dichtknijpen.
Snij de rol in de lengte doormidden terwijl je één kant niet helemaal doorsnijdt. Dat maakt het makkelijker om het brood te vormen.
Vlecht de twee repen deeg nu samen. En rol dit vervolgens op tot de ‘kroon’. Verplaats je deeg nu voorzichtig naar een klaarstaande bakplaat met bakpapier.
Dek het deeg af met een grote plastic zak en laat het zo nog eens 30-45 minuten rijzen tot het deeg terugveert als je het lichtjes met een vinger inprikt.
Verwarm de oven voor op 200˚C. Zodra de couronne klaar is om te bakken, haal je het plastic van de bakplaat af en je bakt het brood in 25-30 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen op een rek.
Verwarm de abrikozenjam lichtjes met een klein beetje water en haal dan door een zeef. Bestrijk het warme brood hiermee als een glazuur. Meng de poedersuiker met genoeg water om een dunne icing te maken. Drizzle dit over het brood en serveer met het geroosterde amandelschaafsel. Laat afkoelen.