3elijskoud waterof net genoeg om het deeg samen te brengen
Vulling
3rijpeperenin blokjes, klokhuis verwijderd en geschild
1limoensap
100grgedroogde abrikozenin stukjes
6plakjespittige worstin stukjes
75grwalnotengehakt
150grhoning
1tlzwarte peper
zout
1/2tlkaneel
2elbloem
1-2elverse tijmgehakt
1eidooierom te bestrijken
Topping
100grroquefort
Instructies
Begin minimaal 30 minuten van tevoren (of een dag van tevoren) met het voorbereiden van het deeg. In de kom van je keukenmachine, uitgerust met een mes, pulse je de bloem en het zout samen. Voeg de boter toe en pulseer een aantal keer snel achter elkaar, ongeveer 40-50 keer, of tot de boter opgenomen is in de bloem en je een structuur overhoud die een beetje lijkt op kleine erwtjes.
Voeg geleidelijk het water toe in een dun straaltje met de moter draaiend. Blijf toevoegen tot het samenkomt in een losse, kruimelige bal.
Stort uit op je aanrecht, vorm in een platte schijf en pak in plastic folie in.
Zet minimaal 30 minuten in de koelkast of de hele nacht tot je klaar bent om het te gebruiken.
Verwarm de oven voor op 180˚C
Neem een grote kom en doe daar alle ingrediënten in voor de vulling. Met uitzondering van de eidooier. Roer het goed om zodat het allemaal lekker gemengd is.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht. Onthou dat het deeg genoeg is voor twee taarten, dus je kunt het door de helft doen en de ene helft bewaren voor een later moment.
Vet de vlaaivorm in en leg het deeg hierin. Druk het goed aan in alle hoekjes en haal het overtollige deeg weg of laat het over de rand hangen.
Verdeel de vulling over de bodem en verkruimel hier de roquefort overheen.
Vouw eventueel het overhangende deeg over de vulling heen, bestrijk met de eidooier en bak in de oven voor ongeveer 40-50 minuten of tot goudbruin en gaar.