Hoe maak je zelf yoghurt? Het is eenvoudiger dan je denkt met deze stappen!
Voorbereidingstijd: 10 minutenmin
Bereidingstijd: 8 uuruur
Totale tijd: 8 uuruur10 minutenmin
Porties: 1liter
Equipment
1 gietijzeren pan
een oven die niet aanstaat
suikerthermometer (eentje die je aan de pan kunt bevestigen is handig)
garde
Instant pot
Ingrediënten
1litervolle biologische melk
50grbiologische volle yoghurt
Instructies
Met instant pot
Doe een liter melk in de instant pot en druk op de yoghurt knop tot 'boil' in beeld verschijnt. Doe de deksel op de pot (ventiel open laten staan) en wacht tot het apparaat gepiept heeft. Haal nu de deksel eraf en laat het een beetje afkoelen.
Meng nu de 50 gr yoghurt met de melk en roer het geheel goed door.
Sluit het deksel weer en druk weer op het yoghurt programma. Selecteer een tijd (ik heb 12 uur aangehouden) en ga wat anders doen.
Zodra het signaal klinkt haal je de yoghurt uit de instant pot. Het is nu nog heel dun. Dit omdat er nog wei doorheen zit. Doe de yoghurt in een zeef met een kaasdoek of een schone theedoek en laat het een nacht uitlekken. Hoe langer je het laat uitlekken des te dikker de yoghurt wordt.
Zonder machine
Verwarm de melk in de gietijzeren pan tot net onder het kookpunt. Blijf erbij om te roeren en te zorgen dat het niet aankoekt. Haal van het vuur en laat de melk afkoelen tot ongeveer 40˚C.
Verdun de yoghurt met wat van de warme melk, roer dit goed door en voeg dan dit aan de rest van de melk toe. Roer weer goed door.
Doe de deksel op de pan en zet het mengsel in de (uitstaande) oven en laat dit vier uur staan. Doe wat dikke handdoeken om de pan heen zodat de temperatuur rond de 35-40 graden blijft. Zakt de temperatuur dan is er nog geen man overboord, maar duurt het hooguit wat langer.
Roer het door met een garde en je bent klaar! Ook hier geldt dat de yoghurt dikker wordt als je het laat uitlekken. Koel de yoghurt en bewaar tot maximaal een week in de koeling.