Zorg dat alle ingredienten op kamertemperatuur zijn. Gebruik geen extra virgine olijfolie voor mayonaise, want die smaak is veel te sterk. Als je olijfolie wilt gebruiken, mix dan 3/4 zonnebloemolie met 1/4 goede olijfolie of gebruik een heel milde olijfolie uit de supermarkt.
Meng alle ingredienten in het bakje van de staafmixer, behalve de olie. Voeg een scheut olie toe en draai het geheel door. Voeg nog een scheut olie toe en draai weer door. Op een gegeven moment zul je zien dat het mengsel dikker wordt en gaat emulgeren. Blijf olie toevoegen tot je de gewenste dikte hebt bereikt. Breng op smaak met peper en zout. De mayonaise is maximaal een week houdbaar in de koelkast.
Voor alle variaties op de basismayonaise geldt dat je eenvoudig de ingredienten perst, fijnmaakt of hakt en die goed door de mayo roert.Even proeven en klaar.
Chipotle mayonaise
Een lekker pittige mayonaise met een rokerige smaak door de chipotle en gerookte paprika. Perfect bij een goede burger, maar ook bij patatjes of als basis voor een pittige dressing.
Tropische mayonaise met Malibu en sinaasappel
Eigenlijk is deze zoete mayonaise lekker bij heel veel dingen, maar hij is to die for als je hem combineert met grote, gebakken garnalen in een kokosjasje
Wasabi-gembermayonaise
Erg lekker bij gerookte zalm of andere sushi gerechten. De groene kleur komt door de pandankleurstof. De wasabi zelf kleur het lang niet zo groen. Dat is natuurlijk voor de smaak ook niet noodzakelijk. Pandan geeft ook smaak af maar doordat het zo weinig is, proef je dat zelf niet meer terug. Als je van heel pittig houdt, doe er dan vooral meer wasabi door. Roer het wel goed door, want de pasta is vrij stug.
Citroenmayonaise
Lekker fris en past goed bij visgerechten. Je kunt in plaats van citroen ook limoen gebruiken