Ik ben dol op zongedroogde tomaatjes. Heerlijk, door de pasta of als extraatje tussen een rijkbelegde sandwich. Maar veel van de tomaatjes die je in de winkel vindt, zijn taai en smakeloos of muf. Als ik de tijd maak ik ze daarom het liefste zelf!
Voorbereidingstijd: 15 minutenmin
Bereidingstijd: 2 uuruur
Totale tijd: 2 uuruur15 minutenmin
Porties: 2potjes
Ingrediënten
1-2kilokerstomaatjesextra leuk als je verschillende kleuren gebruikt
1elgrof zeezoutof maldon vlokken
4teentjesknoflook
paartakjesverse tijm of rozemarijn
1/2literolijfolieneutraal
Instructies
Verwarm de oven voor op 120˚C. Snijd de kerstomaten een keer doormidden zodat je allemaal min of meer gelijke partjes hebt. Leg ze met de snijkant naar boven op de bakplaat. Bestrooi royaal met zeezout en doe de takjes tijm erbij.
Laat ongeveer 2 uur drogen in de oven. Elke oven is anders, dus check na 1,5 uur even hoe het ervoor staat. De tomaatjes moeten droog zijn maar nog wel een beetje sappig.
Laat de tomaatjes circa 30 minuten afkoelen en bewaar ze in steriele potten met de kruiden en 2 teentjes knoflook per pot. Giet olijfolie bij de tomaatjes tot ze onder staan. Je kunt ze zo minimaal een paar weken bewaren in de koelkast. De tomaatjes invriezen (zonder olie) kan ook, liefst dan wel los van elkaar invriezen. Dan kun je altijd de hoeveelheid pakken die je nodig hebt!