Verwarm de oven voor op 150˚C (onder- en bovenwarmte). Splits de eieren en klop de eiwitten stijf in een brandschone kom. Voeg halverwege maizena toe (gezeefd), Citroensap, zout en suiker en blijf kloppen tot je stijve pieken hebt.
Smelt de chocola au bain marie, laat even afkoelen en schep dit losjes door het opgeklopte eiwit. Stop wanneer je een gemarmerd effect ziet, het moet geen egaal bruin mengsel worden. Schep het eiwit op een bakplaat bekleed met bakpapier en maak een vorm met een spatel of een lepel. Rond is het makkelijkste. Maak de laag niet te dun, strijk glad of maak piekjes, net wat je leuk vindt.
Zet in de oven en draai de temperatuur terug naar 120˚C. Bak in ca. 45 minuten af, maar blijf erbij en check regelmatig of de pavlova niet te bruin wordt. De buitenkant moet stevig aanvoelen. Laat minstens een uur afkoelen en haal dan voorzichtig van de bakplaat.
Maak de ganache door de slagroom in een steelpannetje te verhitten. Breek de stukjes chocola en doe die in een kom. Laat de slagroom niet koken maar breng tegen de kook aan. Giet de warme slagroom over de chocola heen en roer tot het een glad mengsel is geworden. Laat de ganache afkoelen.
Klaar om te serveren? Klop de slagroom met suiker stijf. Schep een paar flinke klodders op de pavlova en bestrooi royaal met grofgehakte noten (hazelnoten, walnoten, pecannoten, pistachenoten) Sprenkel er tot slot wat ganache over. Dit gaat het makkelijkste met een kleine spuitzak, maar kan ook met een lepel.