Een heerlijke beenham is altijd een succes met de feestdagen!
Voorbereidingstijd: 15 minutenmin
Bereidingstijd: 50 minutenmin
Totale tijd: 1 uuruur5 minutenmin
Porties: 12personen
Ingrediënten
5kilobeenhammet het bot er nog in. Gerookt en/of gekookt
340grsinaasappel marmeladeik gebrukte Chivers extra fruity marmelade
300gramlichtbruine basterd suiker
potje met hele kruidnagels
Instructies
Verwarm de oven tot 200˚C. Doe de ham in een ovenschaal op een rek zodat hij niet op de bodem ligt. Een paar halve wortels of uien doen hetzelfde mocht je geen rek hebben. Meng de marmelade met de suiker en 50 ml water in een klein pannetje. Verwarm dit samen, breng aan de kook en zet dan aan de kant om af te koelen.
Maak schuine snedes in het vet van de ham met een scherp mes. De lijnen moeten ongeveer 4 cm uit elkaar liggen. Bestrijk met een derde van de marmelade glazuur over de ham, terwijl je ervoor zorgt dat het echt tussen de snedes komt te zitten. Doe nu een kruidnagel in elk snijpunt van de ham.
Rooster de ham , onafgedekt in de oven voor 45-50 minuten, terwijl je af en toe met de glazuur bestrijkt tijdens het bakken tot het gecarameliseerd is en heerlijk... Eet warm of koud.