Doe de blaadjes gelatine in een kom met koud water en leg ze er een voor een in (anders gaan ze aan elkaar plakken en worden niet zacht). Laat dit minstens 5 minuten staan.
In de tussentijd breng je de slagroom, suiker en het citroensap langzaam tegen de kook aan in een zware steelpan. Blijf net zolang roeren tot de suiker is opgelost. Verwijder dan van het vuur.
Knijp de blaadjes gelatine goed uit en roer ze door het hete roommengsel tot alles goed is opgelost. Roer de karnemelk en het merg van het vanillestokje erdoor tot alles goed gemengd is.
Schenk het mengsel in glazen, ramekins of custard vormpjes. Je kunt hier alles voor gebruiken; ligt een beetje aan hoe je het wilt presenteren! Bedek met een stukje plastic en zet minstens vier uur in de koelkast. Liefst een hele nacht als je die tijd hebt. Laat het in ieder geval genoeg opstijven voor je het rabarber laagje maakt.
rabarber
Maak de rabarber schoon en snijd het in stukken van ongeveer 2 cm. Haal de boven en onderkanten van de rabarberstelen af en gooi die weg.
Zet de rabarber op met een klein beetje water, een kaneelstokje en wat suiker. Doe er niet teveel suiker in want afhankelijk van hoe zuur de rabarber is kun je meer of minder toevoegen. Proef als de rabarber zacht begint te worden.
Verwijder het kaneelstokje als de rabarber gaar is en haal het door een zeef zodat je alleen het vocht overhoudt.
Week 1 gelatineblaadje in koud water terwijl je de rabarber een klein beetje verwarmt zodat de gelatine oplost. Hoeft zeker niet te koken!!
Zodra het warm genoeg is los je de gelatine op en laat het mengsel een beetje afkoelen voor je het over de opgesteven pannacotta giet. Maak een mooi laagje en zet meteen weer in de koelkast om verder op te stijven.
Om de vormpjes te storten maak je een bak met heet water. Hou elk vormpje ongeveer 10 seconden in die bak (uiteraard zorg dragend dat het niet IN je vormpje terecht komt) Zodra je ziet dat de zijkanten iets smelten haal je het eruit en zet hem opgekeerd op een schotel of bord. Schud hem in 1 keer flink naar beneden en als het goed is laat het meteen los.