Meng de bloem, het bakpoeder, kaneel, kardemom, gember en zout in een kom. Smelt 90 gr boter in een kleine steelpan. Sprenkel hier 6 eetlepels van de suiker overheen en kook dit totdat het mengsel aan de kook raakt. Giet dit over de bodem van een bakvorm van 20 cm rond. Verdeel de noten hierover en de cranberries. Duw het zachtjes naar beneden met je vingertoppen.
Met een mixer klop je de resterende 120 gr boter op medium snelheid tot het romig is. Voeg de resterende suiker eraan toe en mix tot het bleek en romig is. Dit duurt ongeveer 3 minuten. Voeg de eieren een voor een toe, elke keer een minuut mixen na elke toevoeging. Voeg de vanille toe.
Zet je mixer laag en voeg de helft van de droge ingredienten toe. Meng slechts zo lang als het nodig is om het te laten mengen. Meng de melk erbij en dan de resterende droge ingredienten. Schep het beslag over de cranberries en strijk de bovenkant glad met een rubber spatel. Je kunt het gevoel hebben dat je wel heel weinig beslag hebt, maar onthoud dat dit een platte cake is en het rijst ook nog wel een beetje.
Bak voor ongeveer 40-45 minuten of tot de cake goudbruin is en een dun mes er schoon uitkomt als je die in het midden erin steekt. Haal uit de oven en haal een bot mes langs de zijkanten van je bakblik en de cake. Doe een bord er bovenop en keer het geheel in een keer om.
Verwarm de jam in een klein pannetje op een laag vuur. Borstel dit voorzichtig over de hete cake.