Het kost even wat tijd om het te maken maar het resultaat is zo ontzettend lekker!
Voorbereidingstijd: 30 minutenmin
Bereidingstijd: 1 uuruur
Totale tijd: 1 uuruur30 minutenmin
Porties: 30stukjes
Equipment
Springvorm 28 cm
Ingrediënten
16eieren
750grboterkamertemperatuur
400grwitte basterdsuiker
200grbloem
4tlkaneel
2tlkruidnagel
2tlnootmuskaat
1tlkardemom
Instructies
Oven voorverwarmen op 180˚c (onder- en bovenwarmte als je die hebt!)
Splits alle eieren en doe het eiwit in een (grote!) kom en klop tot ze goed stijf zijn (snufje zout toevoegen aan het eiwit voor je gaat kloppen)
In een andere kom klop je de boter zacht en romig tot het wittig wordt. Doe hier de eidooiers bij en klop tot het goed gemengd is. Voeg de suiker toe en als laatste de bloem in gedeeltes toevoegen. Alles kloppen tot het glad is.
Doe vervolgens het eiwit erbij en vouw het samen. Het is een enorme hoeveelheid dus je hebt echt een grote kom nodig en dan nog...
Verdeel het deeg als het goed gemengd is in twee gelijke delen en voeg de specerijen toe aan een deel.
Neem een grote springvorm (wij gebruikten er een van 28 cm) en doe een heel dun laagje van het specerijendeeg in de goed ingevette pan.
Zet dit voor ongeveer 4 minuten in de oven. Haal er weer uit en doe een heel dun laagje van het witte deeg erop. Voorzichtig uitsmeren (het zal half smelten door de hoeveelheid boter maar dit bevorderd het uiteindelijke resultaat) en weer terug in de oven voor 4 minuten. Hoe meer laagjes je hebt gebakken des te meer kooktijd het nodig heeft. Doe na ongeveer de helft van je vorm, de laagjes voor 6 minuten in de oven en kijk - als je vorm vol zit - of het niet helemaal inzakt in het midden. Zo ja zet het dan nog voor een paar minuten in de oven terug.
Op gegeven moment komt het deeg bol te staan als je het uit de oven haalt. Haal het er dan uit. Wacht een minuutje tot het vanzelf inzakt en smeer dan het volgende laagje erop.
Ga zo door tot al je beslag op is of de vorm vol zit. Bak het laatste laagje af en haal de spekkoek dan uit de oven.
Laat volledig afkoelen in de vorm voor je de ring eraf haalt. Snij in kleine stukjes