Doe je gist in een kom en voeg het lauwwarme water eraan toe. Roer even om. Voeg de olijfolie, honing en het zout toe.
Terwijl je keukenmachine draait voeg je de twee soorten bloem toe aan de kom en kneed tot je een elastisch deeg hebt. Dit duurt ongeveer tien minuten.
Doe wat olijfolie in een grote kom en wrijf hem er goed mee in. Doe je deeg erin. Dek af met plastic en een schone theedoek en laat dit voor ongeveer 40 minuten rijzen of tot het deeg verdubbeld is in maat.
Duw het deeg (niet uitrollen want dan gaat er teveel lucht verloren) tot je een rechthoekige vorm hebt van ongeveer 1 cm dik.
Dek het deeg af met vulling naar keuze. In dit geval smeer je de pesto over het deeg heen maar laat de zijkanten vrij, dek de pesto af met de salami en eindig met de geraspte kaas.
Strijk wat water op de zijkanten van het brood en rol het op tot een dikke worst. Buig de twee einden naar elkaar toe en plak ze aan elkaar met water.
Verwarm de oven voor tot 250 C.
Zet je tortano op een bakplaat bedekt met bakpapier. Doe wat bloem op de bovenkant, dek af met een theedoek en laat het nog eens 30 minuten rijzen.
Doe je brood in de oven en verlaag de temperatuur tot 200C. Bak het brood voor ongeveer 30-35 minuten en laat afkoelen op een rooster.