Haal de coquilles indien nodig uit de schelp. Maak ze schoon en rol ze in in de ontbijtspek en houd apart in de koeling: halfuurtje voor bakken eruit halen.
Maak puree van aardpeer: schillen, 20 min. koken in zout water tot gaar (goed checken!), afgieten. Klont boter erdoor en scheutje room. Pureer de aardpeer tot mooi smeuïg. Au bain marie warm houden.
Bak de hazelnootjes (als je die gebruikt) goudbruin in de pan en laat afkoelen.
Afmaken en serveren
Bak de jakobsschelpen in bruin geworden boter (beurre noisette) aan beide kanten een dikke minuut. Leg ze op een warm schaaltje en bepeper ze met de molen. Bak de cranberries een minuutje of zo. Dit doe je in dezelfde boter tot ze barsten. Haal ze eruit en roer (een deel van) de gezeefde bakboter door de puree (en de rest erbij: die boter is verrukkelijk).
Leg de gebakken jakobsschelpen naast of tegen de puree op voorverwarmde borden. Ook leuk om te serveren met de schelpen. Garneer met wat veldsla (en eventueel wat gehakte hazelnootjes).