Laat de terrine minimaal een uur in de koelkast opstijven. Serveer het ook in dunne plakken want een dikke plak gaat tegenstaan en is erg machtig!
Voorbereidingstijd: 15 minutenmin
Bereidingstijd: 30 minutenmin
Totale tijd: 45 minutenmin
Porties: 12personen
Ingrediënten
700grgesneden gerookte zalmliefst mooie lange plakken
400grongezouten boter op kamer temperatuur
1citroenschil geraspt
200grwitte ansjovisuitgelekt en droog gedept met keukenpapier
1ciabattavoor erbij
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 C. (het voorverwarmen van de oven is om de ciabatta af te bakken. Je hebt de oven niet nodig voor de terrine zelf!) Verwijder het bruine vet van de zalmplakken en snij ze enigzins recht om ze makkelijker in het blik te kunnen verwerken.
Verwerk de boter in een keukenmachine tot het dik en romig is, voeg citroenrasp en ansjovis toe, draai alles goed door elkaar, proef en voeg zout en peper naar smaak toe.
Vet de binnenkant van een 1 liter terrine vorm in of gebruik - zoals ik heb gedaan - een cakeblik die je ook goed invet. Bekleed je vorm vervolgens met plastic folie waarbij je minimaal 6 cm over de randen heen laat hangen. Snij een stuk piepschuim op maat wat je straks in je bakblik kunt gebruiken. Doe aluminium folie over je piepschuim heen en zet opzij voor straks.
Bekleed de bodem van je vorm met 1 laag gerookte zalm. Gebruik makend van een spatel met een hoek erin smeer je nu een dunne laag van de ansjovis boter over de zalm heen. Herhaal dit tot je ongeveer halverwege je vorm bent. Dek de terrine af met het overhangende plastic, druk het voorzichtig aan en doe dan je piepschuim vorm erin en zet er een aantal zware blikken op om het naar beneden te drukken. Zet eerst 30 minuten in de vriezer, haal hem dan over naar de koelkast en laat daar nog eens minimaal 30 minuten koelen.
Doe de ciabatta in de voorverwarmde oven en bak je ciabatta crispy.
Om te serveren, keer je de terrine om op een snijplank en snij het in plakken. Serveer met een lepel van de avocado mousse, hazelnoot olie en je brood.