Een van de klassiekere desserts is de creme brulee. Heerlijk en makkelijk om van tevoren klaar te maken
Voorbereidingstijd: 10 minutenmin
Bereidingstijd: 20 minutenmin
Totale tijd: 30 minutenmin
Porties: 6personen
Equipment
Creme brûlée brander
Ingrediënten
1literslagroom
1vanillestokjegesplits en afgeschrapt
8eigeel
110grfijne tafelsuiker
60grfijne suiker voor de bovenkant
Instructies
Verwarm de oven voor op 150˚C. Breng de room samen met het vanillestokje in een klein steelpannetje langzaam aan de kook. Haal van het vuur zodra het kookt en zet 20 minuten apart om te trekken.
Klop eigeel en de suiker goed door elkaar. Giet het afgekoelde roommengsel er langzaam bij terwijl je blijft kloppen. Doe alles weer terug in de pan en roer 6-8 minuten op laag vuur. Het mengsel moet dikker worden maar mag absoluut niet koken. Blijf goed roeren onder het verhitten. Het moet zo dik worden tot het aan de achterkant van een lepel blijft kleven als je die erin doet.
Verwijder het vanillestokje en zeef het custardmengsel boven 6 soufflé bakjes van 175 ml. Zet de bakjes in een ovenschaal en giet daar heet water in tot halverwege de hoogte van de bakjes. Bak 15-20 minuten of tot de custard stijf is. Haal de bakjes uit de schaal en zet ze minstens een uur in de koelkast.
Zet de bakjes op een bakplaat, bestrooi ze met de extra suiker en laat 2 minuten rusten. Gebruik de creme brûlée brander om de suiker te karameliseren. Heb je geen brander? Gebruik dan de gril van je oven. In dat geval leg je ijsblokjes rondom de bakjes, verhit de gril tot heet en zet de bakjes zo kort mogelijk onder de gril tot de suiker gesmolten is en goudbruin.